Украјинске сузе из шкриљаца

24-05-2014 01:09:22 | | Глас Русије, фото: AP/Alexander Zemlianichenko/ vostok.rs |


Пуца се на Славјанск и Краматорск. Без обзира на позиве да се престане са војном операцијом, кијевска хунта не оставља на миру градове на југоистоку Украјине. Примирје не треба очекивати ни после председничких избора 25. маја. Не ради се ту чак ни о високој политици. Све је много озбиљније – то је велика економија транснационалних корпорација, које не признају компромис, тврде експерти.

„Донбас је арена на којој су се сукобиле демократска Украјина и диктаторска Русија“. У том бунилу се, захваљујући активном раду западних медија последњих месеци, налази не само европско друштво, него и део становништва Украјине. И иза те „завесе халуцинација“ Запад, а тачније речено – Вашингтон, покушава да сакрије праве разлоге своје „бриге“ за Украјинце. А, ти разлози су много приземнији, од такозване демократије или људских права. Они се могу дефинисати било којим слоганом америчких бизнисмена: „Само бизнис, ништа лично!“.

Шта је то заинтересовало бизнисмене на југоистоку земље? Један од одговора: гас из шкриљаца. У марту и априлу, пре него што је почела казнена операција против југоистока, „губернатор“ Доњецке области, кога је именовао Кијев – тајкун Сергеј Тарута је јавно позвао да се што пре почне са експлоатацијом гаса из шкриљаца у Донбасу. А, Русију су украјински и западни медији заједничким снагама оптужили да жели да окупира Донбас, како би онемогућила Украјину да добије властити извор гаса. Или, једноставније речено, да искористи налазишта. То је традиционална тактика Вашингтона – оптужити супарника за то што планираш ти сам да урадиш, сматра директор Института за националну енергетику Сергеј Правосудов.

- „Резерве традиционалног гаса у Русији су највеће на свету. Његова експлоатација је много јефтинија од експлоатације гаса из шкриљаца. Русија има и залихе гаса из шкриљаца, само што нико не планира да их користи. Тако да идеја да Русија жели украјински гас из шкриљаца, за који се не зна ни каквог је квалитета, ни о којој се количини ради – може бити само у главама политичара“.

Логика у тим изјавама политичара и „истраживача“ је наопака. Ако, Русија, стварно жели зло Украјини, онда она треба само да чека да почне разрада тих „плантажа шкриљаца“, тврди потпредседник Центра за моделирање стратешког развоја Григориј Трофимчук.

- „План је, чини ми се, сковао Запад како би утопио Украјину у тим прљавим потоцима шкриљаца. И неће бити више те жуто-плаве заставе, којим се поноси Украјина. Доњи жути део, који симболише житна поља, ће постати нешто прљаво-сиво. По сличној шеми је радио и Трећи рајх. Када је Хитлер окупирао Украјину, он је планирао да не целој територији засади коприву за техничке потребе“.

У ствари гас из шкриљаца се добија експлозијом. Најпре се буши бунар, онда се у њега сипају хемикалије како би дошло до цепања шкриљаца који у себи садрже гас. Појављује се огроман број пукотина из којих излази гас. А, све хемикалије које су убачене у бунар продиру у земљу и угрожавају подземне воде, а то, практично, значи уништење екосистема региона. Индустрија експлоатације гаса из шкриљаца се 2000-их година брзо развијала. Ипак, ускоро је претња од еколошке катастрофе натерала неке земље, укључујући Немачку и Француску, да забране експлоатацију те врсте горива. А, у САД, које се диче својим „бумом из шкриљаца“, јача друштвени покрет против варварске експлоатације гаса.

А, ту се појавио тако добар полигон – Украјина. Дњепровско-Доњецко налазиште, које се протеже од Черниговске до Луганске области, су одавно приметили представници страних компанија. Још 2007. године енглеско-холандска петрохемијска корпорација Shell је тамо обавила прва истраживања. А, 2010. им се придружила и Exxon Mobil Corporation – највећа на свету америчка приватна нафтна компанија. У септембру 2011. године је потписан споразум о експлоатацији гаса у Харковској области – на шест лиценцираних парцела укупне површине више од хиљаду квадратних километара и инвестицијама у вредности од милијарду долара.

Слика је постала још јаснија када су се на рингу појавили и учесници поделе „колача од шкриљаца“. На место члана савета директора украјинске гасне компаније „Burisma Holdings“ је именован Хантер Бајден, млађи син потпредседника САД Џозефа Бајдена. Одмах после посете последњег Украјини, кијевски режим је почео казнену операцију против Донбаса. Компанија има дозволу за разраду налазишта гаса из шкриљаца у Карпатском, Азовско-Кубанском и Дњепровско-Доњецком базену (управо око тог Славјанска и Краматорска). Свој комад колача је добио још један високи чиновник САД Девон Арчер – породични пријатељ државног секретара Џона Керија. Друштво им прави и бивши председник Пољске Александар Квасњевски.

Наравно, не треба заборавити ни политичке мотиве. Јер, контрола украјинског гаса из шкриљаца је средство притиска на Русију на светском тржишту гаса. Вашингтон се спрема да преузме контролу над налазиштима у Донбасу, како би „одвезао“ Европу од руског гаса. Тиме и смањити утицај Москве на Брисел, а успут направити еколошку „рупу“ код руске границе.

Игор Силецки,

Читајте више наУкрајина из минута у минут