Услови за Црну Гору - русофобија, послушност и ратовање за туђе циљеве

24-05-2014 07:17:21 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Генерални секретар НАТО пакта Андерс Фог Расмусен је боравио у посети Подгорици, где је поздравио реформе које Црна Гора спроводи у настојању да ступи у тај војни савез. Иако је челник Северноатлантске алијансе уопштеним речима описао шта те реформе треба да садрже, иза магловитих фраза се наслућује да су основни услови за приступање неке слабашне балканске државе НАТО савезу – доследна русофобија и беспоговорна оданост геополитичким циљевима Запада.

То се видело и током сусрета Расмусена са црногорским премијером Ђукановићем, када је између осталог похвалио Црну Гору због три ствари – због њене подршке западном ставу поводом Украјине, и како се изразио, због „поштовања међународног права и доприноса Црне Горе мисијама у Авганистану“.

Дакле, када је реч о првој похвали коју је Расмусен упутио званичној Подгорици по питању Украјине, очигледно се ради о његовом задовољству што је Црна Гора активно подржала антируску позицију Запада, и то тако што је послушно увела санкције Русији на своју сопствену штету, али и учинила цели низ других симболичких поступака, попут на пример недавног хапшења Руса у Будви који су славили Дан победе над фашизмом.

Уосталом, да је такав вид русофобије стратешки услов за прикључење НАТО савезу, сведочи изјава самог црногорског председника Вујановића, који је отворено признао да би евентуално одбијање Црне Горе да се придружи европским санкцијама против Русије, „успорило њен пријем у Европску унију и спречило пријем у НАТО“. А када је реч о другој Расмусеновој похвали због наводног црногорског „поштовања међународног права“, подразумева се да је при том имао у виду искључиво западно тумачење међународног права.

Конкретно, то значи да је шеф НАТО пакта изразио нескривено задовољство што Црна Гора подржава став да је бесправно бомбардовање Србије, али и саме Црне Горе 1999. године и последично отимање Косова – било у складу са међународним правом, али не и изјашњавање грађана са југа Украјине на демократском референдуму.

И напослетку, када је поздравио „допринос Црне Горе мисијама у Авганистану“, Расмусен је очигледно био задовољан чињеницом што је Подгорица спремна да шаље своје младиће да се боре за западне интересе на другом крају света, увек када је то потребно. Данас у Авганистану, а сутра где се нареди.

Међутим, да се апсолутна већина грађана Црне Горе не слаже са таквим утирањем пута у Северноатлантску алијансу, показују не само резултати досадашњих анкета и истраживања, него и поступак групе црногорских демонстраната, који су баш у име те већинске Црне Горе, по писању подгоричких дневних новина „Вијести“, дочекали шефа НАТО пакта са узвицима „Фашисти“ и транспарентима на којима је писало – „Руке су вам крваве“.

Па ипак, судећи по заједничким закључцима Расмусена и подгоричког руководства, у којима се наводи да је „Црна Гора опредељена да буде део НАТО савеза, и то не само декларативно, већ и учинцима“, онда се убудуће може очекивати само још више русофобије, лицемерног тумачења међународног права и ратовања за туђе циљеве. Али то је изгледа, како рече Вујановић, цена уласка у Европску унију и НАТО. Свидело се грађанима Црне Горе или не.

Ратко Паић,