Русија предлаже Западу да уважава право народа да самостално одређују своју судбину

24-05-2014 01:28:58 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Валерий Мельников/ vostok.rs |


Украјинска криза и питања безбедности у Европи природно су се нашли у центру пажње учесника Московске конференције о међународној безбедности. Према мишљењу министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова, из недавних догађаја у Украјини треба извући правилне поуке.

Прво је дневни ред сусрета у Москви предвиђао разраду перспектива регулисања конфликата на Блиском и Средњем Истоку, у Јужној Азији. Међутим, нажалост, последњих месеци се та акутна проблематика нашла у сенци кризе у Украјини. У многоме је то последица одустајања земаља Запада од реалне сарадње у корист уздржавања Русије, – истакао је у свом говору пред учесницима конференције шеф МСП РФ Сергеј Лавров.

- Европски континент, који је у протеклом столећу проузроковао две глобалне међународне катастрофе, уместо тога да демонстрира свету узор мировног развоја и широке сарадње, поново привлачи главну пажњу међународне заједнице. Таква ситуација не може а да не забрињава. Тим пре, што она није резултат стицаја околности, већ резултат развоја догађаја у Европи током последњих 25 година.

Наши западни партнери нису искористили заиста историјску шансу изградње Велике Европе без линија поделе, већ су се определили за логику, на коју су се навикли - померања на Исток контролисаног геополитичког простора. Уствари, то је значило - макар и у блажем облику - наставак линије уздржавања Русије.


Уместо тога да се ради на ширењу природног, животног задатка хармонизације интеграционих пројеката Европе и Евроазије, предузети су покушаји да се државама на постсовјетском простору предложи стриктни избор између Запада и Истока. У крхкој унутарполитичкој ситуацији у Украјини такав је притисак био довољан да се провоцира велика криза државности у тој земљи, сматрају у Москви.

Као модел међудржавних односа може се узети руско-кинеска сарадња, заснована на поштовању узајамних интереса и ефикасном раду на добробит својих земаља и читаве међународне заједнице. Управо на таквом темељу мора да се гради нови међународни систем полицентричних односа у свим компонентима, укључујући међународну сарадњу за учвршћивање регионалне стабилности. Позитивну улогу би могло да одигра усклађивање заједничких принципа кризног регулисања, који би онемогућили двоструке стандарде.

Свакако, основа напора за помоћ у регулисању кризних ситуација мора да буде уважавање права народа да самостално, без мешања споља, одређују своју судбину, - истакао је шеф руске дипломатије. – Равноправно партнерство међу различитим културама и цивилизацијама је кључни услов праведног демократског светског уређења, коме сви тежимо.