Путинова посета Кини: Прва страница 30-годишњих гасних односа

24-05-2014 01:34:25 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexei Druzhinin/ vostok.rs |


Епохални уговор о гасу представља главни резултат званичне посете председника Русије Владимира Путина Шангају. Рад на уговору је трајао неколико година и сад су лидери двеју земаља коначно ставили све тачке на i: Москва ће испоручивати Кини гас у току 30 година.

Осим тога, закључено је преко 50 уговора о сарадњи у различитим сферама – од градње авиона до производње компримованог природног гаса.

Најочекиванију новост за време посете Владимира Путина Кини представља уговор о гасу који су две стране потписале. Документ је припреман 10 година, камен спотицања је била цена. Уговорне стране су се договориле ове недеље. Русија ће 30 година испоручивати Кини по 38 милијарди кубних метара гаса годишње источном мршрутом. Претпоставља се да ће Газпром од кинеске стране добити аванс за изградњу гасовода „Сила Сибира“ у износу од $25 милијарди.

Владимир Путин је потписивање овог уговора – највећег у целој руској и совјетској историји гране која се бави гасом – назвао епохалним догађајем.

То је био заиста сложен посао на нивоу стручњака. Али захваљујући међусобним компромисима успели су да дођу до сасвим задовољавајућих услова ових уговора за обе уговорне стране. Желим да истакнем да ће у току реализације овог пројекта то бити највеће градилиште на свету у наредне 4 године. Без икаквог преувеличавања. На руској територији треба радити на новим налазиштима. Укупан обим потврђених ресурса који ће се експлоатисати износи три трилиона кубних метара гаса. То је гарантована испорука за 50 година. Како на страно, тако и на домаће тржиште – и то желим да истакнем. Укупан обим инвестиција с руске стране износи око 55 милијарди долара. Плус минимум 20 милијарди с кинеске стране.

Москва и Пекинг су наставили да развијају сарадњу и у другим областима. Између осталог, одлучили су да направе заједнички авион широког трупа који ће моћи да представља конкуренцију европским Airbus и америчком Boeing. А Роснефт се договорио с кинеском страном о року за увођење у експлоатацију нафтног завода у Тјенцину.

Москва и Пекинг су давнашњи стратешки партнери. И сад су односи између Русије и КНР који се развијају подигнути на принципијелно нови ниво. Ово је Владимир Путин изјавио после сусрета са својим кинеским колегом Си Ђинпингом.

Кина чврсто заузима позицију водећег спољнотрговинског партнера Русије. Прошле године је размена робе између наших земаља износила скоро 90 милијарди. Трудићемо се да је повећамо до 100 милијарди долара САД 2015. године. За то постоји све што је неопходно: основан је руско-кинески инвестициони комитет који ће нставити рад на ширењу инвестиционих кретања и највећа пословна иницијатива. Радимо у свим правцима и на свим овим правцима се осећају значајни помаци.

Велика пажња је посвећена и сарадњи у војној области. Лидери Русије и Кине су се договорили о томе да ће ове године бити обављене заједничке војне вежбе посвећене 70-годишњици Победе у Другом светском рату. Осим тога, лидери двеју земаља су се договорили о ближој сарадњи у спољној политици, укључујући УН, БРИКС и Пацифички обруч.

Како је истакао Владимир Путин, Русија и Кина имају заједничке интересе у глобалним и регионалним размерама. А ситуација у свету, као и у Азији, може се стабилизовати само заједничким напорима.

Заједно решавамо акутне проблеме у Азијском региону у којем још увек има великих жаришта противречности. Не слабе ризици као што су ширење оружја за масовно уништавање, тероризам, верски екстремизам, трансгранични организовани криминал и пиратство који представљају претњу по цео регион. Озбиљан фактор дестабилизације су и проблеми Сирије и регулисање ситуације на Блиском истоку. Свима нам је јасно да је ефикасно супротстављање овим изазовима могуће само колективним напорима усмереним у одређеном правцу.

У току своје посете руски председник Владимир Путин се такође срео с генералним секретаром УН Бан Ки Муном и председником Монголије. Он је разговарао с Владимиром Путином без преводиоца и истакао је да две земље имају потенцијал за сарадњу и предложио је да се поједностави визни режим.