Звјагинцев у Кану: Овације за култног руског режисера

25-05-2014 09:53:39 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Denis Makarenko/ vostok.rs |


На Канском филмском фестивалу, најпрестижнојој филмској смотри на свету, приказан је филм познатог руског режисера Андреја Звјагинцева „Левијатан“.

Филм је приказан у главном програму фестивала и такмичи се за главну награду Златну палму. Пројекција руског филма у препуној сали пропраћена је овацијама. Западни критичари већ су „Левијатан“ назвали ремек-делом руске кинематографије.

Жанровски филм се сврстава у социјалну драму, а у средишту радње је библијска прича о Јову, базирана на руској стварности. Главну улогу игра Алексеј Серебрјаков, а Звјагинцев је за РИА Новости после пројекције телефоном рекао:

„Данас је ово главна биоскопска дворана у Европи, енергија, овде концентрисана заразна је, и ја сам преплављен емоцијама“, нагласио је редитељ и додао да је филм добро примљен, колико он може да просуди.

Звјагинцев је један од најуспешнијих и најпризнатијих у свету руских редитеља, изузетно цењен и у уметничким круговима у Србији. Гостовао је на Фестивалу европског филма на Палићу са својим трећим играним филмом „Јелена“, који је у Кану освојио специјалну награду жирија у програму „Известан поглед“. Филм је добио прегршт награда, укључујући четири Златна орла (престижна руска годишња филмска награда), међу којима је и онај за најбољу режију. Ремек дело седме уметности „Повратак“, иначе први дугометражни играни филм Андреја Звјагинцева добио је на Фестивалу у Венецији два Златна лава, за најбољи филм на фестивалу и за најбољи дебитантски филм. Снимљен 2003. године "Повратак" је видело 600 хиљада гледалаца само у Француској.

У главном програму овогодишњег канског фестивала међу 18 филмова налазе се између осталих и радови браће Дарден, Атома Егојана и Дејвида Кроненберга.

Председница жирија је новозеландска режисерка Џејн Кемпион ("Клавир").