Филм Андреја Звјагинцева освојио награду у Кану

25-05-2014 10:27:45 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Denis Makarenko/ vostok.rs |


Филм руског режисера Андреја Звјагинцева добио је на 67. Фестивалу у Кану награду за најбољи сценарио. Жири је нагадио филм Левијатан о сукобу обичног човека са корумпираном влашћу.

Филм Андреја Звјагинцева је прича о библијском Јову смештена у савремену Русију, наглашава РИА Новости. У фокусу збивања је ситни предузимач Николај, који долази у сукоб са локалним градоначелником, који се намерачио да му одузме кућу поред залива.Главну улогу игра Алексеј Серебрјаков.

Према писању Росијске газете филм је одмах по приказивању у Кану постао догађај, следећег јутра добио је одушевљене приказе водећих издања и нашао се у најужем кругу претендената за Златну палму.

Филм Андреја Звјагинцева „Јелена“ награђен је у Кану специјалном наградом жирија у програму Известан поглед. Главни глумац у Звјагинцевљевом другом по реду филму Изгон Константин Лавроњенко награђен је такође у Кану, за најбољу улогу. Године 2003. Филм Повратак, први филм овог необичног режисера и глумца по образовању добио је у Венецији чак два Златна лава, за најбољи филм и најбољи деби (у 39.години).

Златну палму за најбољи филм на овогодишњем Канском фестивалу добио је филм турског режисера Нурија Билгеа Чејлана Зимски сан. Награду су победнику уручили Ума Турман и Квентин Тарантино.