Русија и Украјина ће наставити сарадњу у нуклеарној енергетици

14-05-2014 11:37:03 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руска компанија ТВЕЛ и украјинско предузеће Енергоатом намеравају да наставе сарадњу. Украјинске нуклеарне централе ће бити у утврђеном року снабдевене руским нуклеарним горивом. Замена руског горива на нуклеарним централама Украјине америчким је недопустива, пошто ће то створити опасност по нуклеарну безбедност.

Почетком маја у Риму је одржан састанак министара енергетике 7 земаља — Француске, САД, Јапана, Немачке, Италије, Велике Британије и Канаде. У завршном документу самита подвучено је да су његови учесници крајње забринути последицама догађаја у Украјини у погледу енергетске безбедности. У првом реду, наравно, имали су у виду непрекидност танзита руског гаса у Европу. Али ако се то пројектује на нуклеарну енергетику, овде су опасности и ризици порасли. Пошто је ситауција у Украјини таква да је сада тамо све могуће и ништа се не може искључити, истиче директор Фонда за енергетски развој Сергеј Пикин:

- Ипак ја мислим да је Украјина заинтересована за то да не разори своју нуклеарну енергетику. Тим пре што она припада држави, то је један од малобројних извора прихода који може да попуни благајну. Што се тиче саме енергетике, сада збо пада потражње за енергентима и због назадовања економије, низ блокова нуклеарне централе привремено се изводи из експлоатације, али то је привремено решење. Чим се стање нормализује, они ће поново бити покренути.

Русија ће и даље испоручивати нуклеарно гориво за украјинске централе. Како је изјављивала компанија Енергоатом — оператор свих активних нуклеарних централа Украјине, она не планира да мења услове важећих уговора. Истовремено раније се саопштавало да између ове компаније и америчког концерна Вестингхаус такође делује уговор за испоруку горивних шипки и стране раде у његовим оквирима. На два блока Јужноукрајинске нуклеарне централе већ су били фиксирани кварови приликом рада горивних шипки америчке производње. Ту се можемо сетити непријатне ванредне ситуације са горивом ове марке коју је преживела чешка нуклеарна централа Темелин, када је било потребно да се пре рока изваде горивне шипке и озбиљно ремонтује реактор, пошто је Вестингхауз неуспешно покушао да прилагоди своје горивне конструкције реактору руског обрасца. Могуће да би Кијев хтео да промени испоручиоца нуклеарног горива. Сада је он заинтересован за то да са максимално удаљи од Русије и приближи САД. Али технологије нуклеарних централа су биле прилагођене управо руском гориву и сервисирали су их домаћи стручњаци, подвлачи Сергеј Пикин:

- Због тога шансе за промену испоручиоца без битних технолошких промена или могућих ризика нису тако велики. Истовремено ЕУ ће вероватно инсистирати да се не дирају нуклеарне технолгије и да се све остави како јесте. Ризици хаварије због смене испоручиоца горива су много већи него економске и политичке користи од таквог корака.

За такве објекте као што су нуклеарне централе питање безбедности је увек кључно. У условима украјинске кризе оно је посебно актуално. Зато су потребне додатне мере, на пример, додатна пажња од стране МАГАТЕ, сматрају експерти. Она се овде неће видети као мешање у унутрашње ствари. Што више међународних организација буде укључено у контролу ситуације око нуклеарних централа, то ће виши бити ниво безбедности за Украјину и њене суседе.

Олег Нехај,

Читајте више наУкрајина из минута у минут