Русија-ЕУ: политичка напетост подгрејана гасом

14-05-2014 11:39:32 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Зашто је гас ипак бољи од дрвета, како атаман може без злата и када ће се украјински гасовод претворити у старо гвожђе — на ова и друга питања одговарали су учесници конференције за штампу у Москви.

Доказано је да се политичка напетост врло лепо подгрева гасом. И чланови Европске комисије одбили су да учествују у међународној конференцији Енергетски дијалог Русија-ЕУ: гасни аспект, која стартује 14. маја у Бриселу. О томе је на састанку са новинарима, организованом у МИА Росија севодња саопштио заменик министра енергетике РФ Анатолиј Јанковски и председник Руског гасног удружења, заменик председника Комитета Дравне думе РФ за енергетику Павел Заваљни.

- Главна тема између осталог све једно је била Украјина, главни узрок недоласка чланова Европске комисије. Представници медија ове земље, као и новинари западних компанија питали су зашто када је реч о испорукама плавог горива од стране Гаспрома Кијев пребацују на претплату и зашто нема попуста као за европске партнере.

Анатолиј Јановски је подсетио да треба ипак делити односе између држава и односе привредних субјеката и навео је као пример конфликт са Грузијом, када на нивоу привредних субјеката никаквих проблема у сарадњи Москве и Тбилисија линијом енергетике није било. Са Украјином је ситуација супротна:

Већ четири и по месеца бесплатно испоручујемо гас сувереној, крајње демократској држави. То је испорука гаса у стилу совјетског филма Свадба у Малиновки, тамо постоји реплика: Какав си ти то атаман, када немаш злато у резерви?

Што се тиче попуста, заменик министра је навео примере када украјински партнери нису испунили услове споразума који предвиђа исте те попусте. У сваком случају ако једна од страна сматра услове споразума неповољним, она може да се обрати арбитражном суду, што се у цивилизованом свету и ради — исткао је Анатолиј Јановски. Према његовим речима, Русија једноставно жели нормално да тргује и да добија за своју робу нормалну цену. Међутим...

Последњих година постали смо сведоци увећања напетости око Европе. Замислите карту: Ирак, Либија, Сирија, сада Украјина. Размислите коме је потребна напетост која се ствара у правцима испорука енергената у земље ЕУ? Да ли је Русија у Либији приређивала оно што се десило? Или је Русија која је отписала део дугова Ираку крива за оно што се тамо десило? Да ли су Русији били потребни бол и патње у Украјини?

Према мишљењу председника Руског гасног удружења, заменика председника Комитета Државне думе РФ за енергетику Павла Заваљног, чини се све како би се посвађале Украјина и Русија, Русија и ЕУ. Ко ће на том пожару огрејати руке? - а ово питање се потпуно слаже са оним које је поставио дописник МИА Росија севодња поводом препрека које се редовно појављују како споља, так и изнутра на путу изградње Јужног тока у Србији:

- Питања испорука гаса, његових цена, мада је и комерцијално, исполитизовано је. Испоруке гаса у Европу започеле су пре више од 40 година, за време Хладног рата — тада је потреба за енергентима премашила све политичке проблеме. Супротстављање том процесу бележило се пре свега од стране Америке која је увела ембарго на испоруку опреме. Али ми смо је ипак добили, гас у Европу је кренуо. И до данас иде, и није било ни једног прекида, изузев 2009. године, када је била криза у Украјини. Русија са западним партнерима троши велике паре да смањи ризике, што је посебно у интересима источне Европе, где, нажалост, нема алтернативе руском гасу. Он је повољнији економски, иначе би га за све ове године заменили угљем, нафтом, дрвима...

Управо Јужни ток, како су изјавили учесници конференције у Москви, решиће проблеме са транзитом, или, како је истакао Павел Заваљни, претворити украјински цевовод у старо гвожђе. Сада Гаспром улаже све напоре како би осигурао поштовање уговорних обавеза — и сви ресурси за то постоје.

Тимур Блохин,