Украјинска индустрија неће добити од Кијева ни копејке

14-05-2014 11:42:50 | | Глас Русије, фото: en.wikipedia.org/Reactor691/cc-by-sa 3.0/ |


Новца нема, време је за штедњу. Сада су већ званично кијевске власти изјавиле да украјинска индустрија неће добити ни копејку. Министар за економски развој Украјине Павел Шеремета, кога је именовала Рада, саопштио је да се средства ”замрзавају”. Најмање на пола године. Закључак: преживљавајте, драга господо и госпође, како знате и умете. Власти перу руке.

Чула се, истина, и алузима на светлу будућност... Наводно, новац нећемо дати, али власти ће се трудити да инвестиције у украјинску индустрију нагрну у потоцима. Тешко је поверовати. Ова старања нису од јуче. Мада за сада једва полази за руком да се врате дугови.

Али Павел Шеремета, као да не обраћа на то пажњу, наставља да прича старе приче на нов начин. Наводно, цитирамо: ”ако се направи добар инвестициони план, добра слика инвестиционих могућности земље, Украјина може да нуди ове могућности приватним инвеститорима из свих земаља света, између осталог из Украјине. Треба привући приватни капитал максимално” - подвукао је Шеремета.

О каквој повољној инвестиционој клими може бити говора када инвеститори главом без обзира беже из Украјине? Коме ће пасти на памет да улаже у економију земље где се мир само сања? За сада кијевским властима полази за руком само да јачају прилив мржње и агресије према својој сабраћи.

Истина, треба истаћи да се ЕУ сложила да издвоји милијарду евра. Кијевске власти су већ јурнуле у Брисел. Потписаће тај дугоочекивани документ. Али где ће пасти ова кап росе? - реторско је питање. Представници парламента уверавају да ће њоме попунити златне и девизне резерве Украјине, тобоже за подржавање националне валуте — гривне. Може ли им се веровати?

Олег Обухов,