Инвеститори беже из Украјине

19-05-2014 12:04:22 | | Глас Русије/ vostok.rs |


За прва три месеца 2014. године Украјина је изгубила 6 милијарди долара директних инвестиција. Цифра је огромна, али није катастрофална. Статистички завод земље који је објавио ове податке, пожурио је да умири — могло је да буде и више.

И у томе је он у праву. Јер подаци су само од јануара до марта. Тада су сви још мислили да ће ”мајдански вирус” остати на Мајдану. Тада још нико није знао да ће у Одеси погинути на десетине грађана. У марту нико чак није мислио да ће чути за појаву Доњецке народне републике у границама некада јединствене и независне државе. У то време разбијали су само Кијев, сада читав регион. Али колико је у ствари отекло новца из Украјине од тада? Таквих података Статистички завод нема, не може да их пружи ни нова власт. О невиђеном одливу средстава за сада говре само бизнисмени. То се они још држе у условима банкротства, стварају радна места и они губе стране инвестиције за свој развој. Али шта се дешава у стварности? Ша је то — страх инвеститора да улажу у украјинску економију или бекство капитала?

За прва три месеца русофобске реторике из земље је отишло 20% руских инвестиција. Мада је управо Русија била један од главних инвеститора у Украјини и радо улагала у њену економију не само из буџета, већ и на нивоу бизниса. Сада се одлив руских инвестиција значајно увећао. Бизнисмени се плаше да ће им новац једноставно одузети. И проамеричке власти се не радују руским инвеститорима. САД ће дати Кијеву милијарду долара гаранција за кредите, а ЕУ је већ дала једну милијарду. Само то су кредити и гаранције за кредите, а руски новац је био реални.

У том контексту је смешно чути од украјинских политичара изјаве да се у земљи очекује инвестициони бум. После састанка кијевских и бриселских чиновника украјински политичари су коначно уронули у свет фантазије. Није изузетак ни лидер фракције "Батковчина" Сергеј Собољев. Он је назвао екстерно заседање украјинске владе у Бриселу пробојем инвестиција у Украјину:”Ако је ММФ издвојио кредит, ако је ЕУ дала милијарду, то је фактички зелено светло за инвеститоре". Тачније, разлику између кредита и инвестиција овај политичар није приметио. А она је колосална! Јер кредити морају да се враћају са каматом, а инвестиције саме доносе новац, развијају економију. Чак помажу у враћању дугова.

О каквом буму може бити говора када економија пада, а у земљи се воде војна дејства? До краја ове године национални бруто производ Украјине чека пад за 7%, а не за оптимистичких 1,5% како тврди ММФ.

А инвестиције саме Украјине у стране привреде изгледа заиста расту. Кијев улаже у 47 земаља у свету, већина тих инвестиција је умерена на Кипар — 88,0%. То су званични подаци. Нема потребе објашњавати смисао тих инвестиција. То је извоз капитала од стране олигархијских група. Даље од домовине. На безбедније место. Могуће управо о том буму је говорио представник ”батковшчине”.

Татјана Голованова,

Читајте више наУкрајина из минута у минут