Кумство на амерички начин

19-05-2014 12:07:18 | | Глас Русије, фото: AP/Jack Dempsey/Invision for Participant |


Скандал око млађег сина потпредседника САД Џозефа Бајдена јача. Именовање 44-годишњег Роберта Хантера Бајдена у савет директора највеће приватне украјинске петрохемијске компаније Бурисма критиковали су парламентарци Немачке. Представник Леве странке Севим Дагделен је изјавила да је именовање Бајдена млађег шамар свим оним који се тренутно баве тражењем разрешења кризе у Украјини.

Европљани су изгледа прогледали. У крајњој линији обратили су пажњу на то да интересовање Вашингтона према Украјини није ни из далека бескорисно. Бурисма се сматра највећом приватном петрохемијском компанијом у Украјини. Она поседује неколико предузећа за експлоатацију. Холдинг врши разраду налазишта у Дњепропетровској, Доњецкој и Харковској области, као и у Карпатском и Азово-Кубанском басену. Ове године компанија обећава да ће увећати експлоатацију гаса за 35-40% одједном.

У Белој кући и Стејтдепартменту САД ограђују се од дејстава породице Бајден. Истичу да је успешни правник Роберт Хантер Бајден добио именовање тобоже без очеве протекције. Предање је свеже...

Својевремено демократа Барак Обама градио је своју председничку кампању на оптужбама на рачун републиканца Џорџа Буша да је његова спољна полтика диктирана жељом за нафтом и гасом. Као пример наводио је рат у Ираку. На самом почетку војне кампање Америке против Садама Хусеина, када Багдад још није био заузет, ћерка другог америчкго потредседника Дика Чејнија — Мери, припремала је уговоре за експлоатацију нафте на територији Ирака.

Историја се понавља. Нафта и гас поново постају главни циљ америчке администрације. Мада се то и представља као борба за демократију.

Светлана Калмикова,

Читајте више наУкрајина из минута у минут