Петербуршки форум у очекивању гостију

19-05-2014 12:08:49 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Sergey Guneev/ vostok.rs |


Петербуршки међународни економски форум води порекло од 1997. године. Сваке године на њему учествује преко 3000 представника политичких и пословних кругова. Петербуршки Форум је јединствени годишњи међународни догађај у свету економије и бизниса.

Првобитно Међународни форум је био позван да одреди улогу земаља Заједница у светској економији и да открије перспективе формирања нових тржишта. Идеју за његово одржавање предложио је Савет Федерације Русије и Међупарламентарна скупштина држава чланица ЗНД. Учесници првог Форума били су руководиоци из земаља Заједнице Независних Држава, партнери из Европе, Азије, научници. Тада је главна тема било разматрање интеграционих процеса на постсовјетском простору.

Већ наредне године на наредбу првог председника Русије Бориса Јељцина, Форум је постао годишњи.

2005. године, после учешћа на конкгресу председника Русије Владимира Путина, Форум је добио неформални статус ”председничког”, а сама манифестација је почела да се назива ”руски Давос”, истиче члан комитета Савета Федерације за међународне послове Игор Морозов:

- До тада председник Русије Владимир Путин стекао је значајан међународни углед. Постепено Русија је постајала учесник свих светских тенденција, како у политици, тако и у економији. Учешће Путина 2005. године дало је сасвим нови ефекат овом Форуму. Већ 2006-2008. године то је била већ потпуно друга етапа развоја међународног Форума у Санкт-Петербургу. На њега су почели да долазе шефови водећих држава, да излажу тематске реферате управо о светским регионалним тенденцијама. Овде су разматрана питања развоја руског учешћа у АТЕС. Много пута се разговарало о проблематичним питањима у азијском региону. Постепено округли столови су избијали на разматрање даљег развоја регионалних интеграција у оквиру ШОС(Шангајска организација за сарадњу), БРИКС, АТЕС (Азијско-Тихоокеанска економска сарадња). Из године у годину тематика разматраних проблема постајала је ближе светским, него руским или проблемима земаља ЗНД.

2006. године Санкт-Петербург је коначно постао место одржавања економског форума, а организаторска одговорност положена је на Министарство за економски развој Русије. Под његовим руководством покренуто је и обнављање Форума.

У обновљеном формату манифестација је одржана 2007. године. Једна од главних тема био је развој Русије у дугорочној перспективи, подвлачи директор аналитичког департмана компаније Алпари Александар Разувајев:

- Циљ форума је било привлачење страног капитала у Русију. Уз то разматрана је варијанта формирања у Петербургу сировинске берзе. 2007. године руски индекси фондова били су на максимуму, постојао је врло велики оптимизам: и са тачке гледишта ресорних инвестиција, и са тачке гледишта директних инвестиција. Затим се десила криза, изазвана крахом Леман Брадрс. Сада имамо нову политичку историју.

У јуну прошле године нов председник Форума постао је министар за економски развој РФ Алексеј Уљукајев. Како је истакао председник Русије Владимир Путин, приоритет макроекономске стабилности ће бити непромењив, независно од кадровских промена.

Диана Горшечникова,