Гас за Европу: Брисел не тражи лаке путеве

20-05-2014 12:10:43 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Igor Zarembo/ vostok.rs |


Кијев су наговорили: Украјина је сагласна да још једном размотри проблем испорука гаса са предствницима ЕУ и Русије. Састанак ће највероватније бити одржан 26. маја у Берлину, саопштио је после билатералних преговора руски министар енергетике и његов колега из Европске комисије.

Задуженост Украјине пред Гаспромом достигла је већ 3,5 милијарди долара. Гасни конерн у складу са уговором намерава да пређе на претплату. Узимајући у обзир стање украјинске економије, претплате највероватније неће бити, и могуће је да ће прекид испорука гаса од 3. јуна довести у питање транзит руског гаса у Европу. Као прво Гаспром се плаши да ће Украјина по традицији започети недозвољено узимање плавог горива намењеног за транспорт европским потрошачима. Поред тога, раз осиуграње транзита украјински Нафтогаз треба да до зиме ускладишти у подземне резервоаре одређени обим — а за то је потребно још око 4 милијарде.

Кијевске власти уместо рационалног разматрања за сада само истичу захтеве — вратити ”претходну цену гаса”. Ипак цена остаје иста већ неколико година - у складу са потписаним уговором 2009. године. Друга је ствар што је Русија давала Украјини значајни попуст -а ли сада Кијев захваљујући својој мудрој политици и сталном неплаћању изгубио је право на њега. Базичну цену Москва не намерава да ревидира, а по посталим питањима спремна је на преговоре.

Цена Гасрпома за Украјину до 1. априла је износила 268 долара за хиљаду кубних метара. Она је била формирана када су дата два попуста 2010. и 2013. године. Од почетка 2014. године Кијев је престао да плаћа за гас. Ту је Русија и објавила да укида попуст и да се враћа базичној цени од 485 долара за хиљаду кубних метара. Европски комесар за енергетику са којим је 19. маја преговарао Новак, сматра такву цену превисоком за Украјину. Али и Гинтер Етингер мора да призна: 268 долара је невероватна цифра која нема ништа заједничко са тржишним формирањем цена. А главни проблем је у томе што Кијев нема намеру да плаћа по старим ценама — мада је добио од ЕУ 3 милијарде финансијске помоћи. Куда је отишао тај новац знају само Турчинов и Јацењук који су засели у Кијеву. Москви ова господа адресирају уместо плаћања обећање страшне казне — све до Стокхолмског арбитражног суда.

Руски председник већ два пута се обраћао европским лидерима са упозорењем: проблем украјинског транзита треба решити. Брисел се заиграо политике, заборавивши на насушне потребе — на крају може да остане без гаса. Сада се ЕУ ужурбала и мисли како да се руски гас пребаци у Европу. Мада пут за плаво гориво постоји: један је већ постављен, други се гради. Једноставно европски политичари су сами себе сатерали у ћорсокак, ограничивши испоруке чувеним трећим енергетским пакетом, истиче руски министар енергетике Александар Новак.

Што се тиче Јужног тока, пројекат се реализује по плану. То је један од највећих инфраструктурних пројеката који је позван између осталог да диферзификује испоруке и да смањи такве ризике. Гасовод Опал одавно је изграђен, и поводом њега било би сврсисходно, наравно, да у оквиру побољшања гранција снабдевања евроспких потрошача Европска комисија да довзолу да он буде попуњен у пуном обиму.

Гасповод Опал капацитета 36 милијарди кубних метара пролази преко Немачке, спајајући нову трансбалтичку магистралу Северни ток са постојећим мрежама за транспорт гаса. Русија и Немачка су хтеле да постигну за Опал изузимање из норми трећег енергетског пакета ЕУ, који Гаспрому дозвољава да попуни цев само на пола капацитета. Таква одлука је практично припремљена, она би могла да буде усвојена прилично брзо. Али Европска комисија се никако не решава на тај корак, више воли да тражи заобилазне путеве. На пример, да даје Кијеву на зајам нове милијарде којима он треба да плати Москви. Само ЕУ не може да гарантује да ће новац заиста стићи Гаспрому.

А док Москва и Брисел решавају како да осигурају Украјинце и европљане гсом, акције кијевских власти постају све одлучније. Ових дана ткозвани председник Турчинов је запретио Русији да не искључује Украјини гас. Ова личност је уверена да (цитирамо) ”једна страна не може у једностраном поретку да прекине испоруке”. Још Турчинов назива дејства Москве претњом и уценом. Али као прво, овај господин у Украјини није баш председник — тако да му није по рангу да издаје наређења Русији. А као друго, управо је Украјина фактички живела од гасне уцене последње 23 године. Вероватно је дошло време да се томе означи крај.

Игор Силецки,

Читајте више наУкрајина из минута у минут