Петербуршки форум, дан први

22-05-2014 12:20:54 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Владимир Астапкович/ vostok. |


18.Петербуршки међународни економски форум, данас је отворен у северној престоници. Сусрет бизнис-елите ће трајати три дана и завршиће се 24.маја. Први дан рада је већ био пропраћен и првим потписивањем уговора.

Позив Стејт департмента САД на бојкот учешћа на форуму, није посебно утицао на рад Петербуршког сусрета. Истина, на списку учесника нема шефа компанија Goldman Sachs и Morgan Stanley. Ипак, према речима заменика министра еконмоског развоја Русије Сергеја Бељакова, дискусија у оквиру овог форума биће довољно жива и плодотворна, можда и више него претходних година. Ни квалитет програма форума није мање квалитетан због изостанка неколико иностраних фирми. У северну престоницу је стигло скоро 150 великих светских компанија, као и 450 руских, уз то и 109 представника званичних делегација из 62 државе.

Главна тема овог форума- „Јањање поверења у епохи промена“ је више него икада актуелна у позадини увођења санкција Русији од стране западних земаља, а поводом кризе у Украјини. Тим пре што ове санкције нису имале посебан ефект, изјавио је у свом излагању на отварању форума министар финансија Антон Силуанов:

- Ситуација на валутном тржишту се значајно побољшала, курс рубље расте и јача. Одлив капитала, који је био примећен пре неког времена, успорава се. У условима стабилности валуте и мера за снижавање стопе инфлације, које спроводи Централна банка и влада, нема никаквих основа говорити о изменама кредитно-новачне политике. Узгред, и тржиште то примећује, обзиром да се појавила тражња за нашим хартијама од вредности. То говори о томе, да су дејства владе и Централне банке у конкретним условима апсолутно адекватни.

Форум само што је почео са радом, а први уговор је већ потписан, иако, истина, регионалне природе. Влада Санкт Петербурга је потписала уговор са IBM. Потписе на документ су ставили губернатор северне престонице Георгиј Полтавченко и директор IBM за централну и источну Европу Дејвид Ла Рос. Компанија иначе помаже граду у области комплексног управљања социјално-економском развојем.

Након прошлогодишњег Петербуршког форума, била су потписана 102 уговора, укупне суме 300 милијарди долара. Учесници сусрета су уверени да ће ове године Петербуршки форум показати да, у крајњем случају, није лошији од претходних.

Игор Силецки,