Петербуршки форум, други дан

23-05-2014 12:27:07 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Михаил Климентьев/ vostok.rs |


Прагматични људи увек нађу заједнички језик: то је још једном доказао Међународни форум у Петербургу.

У оквиру ПМЕФ бизнисмени и политичари не само закључују уговоре у вредности од више милијарди, већ и разматрају политичке проблеме. Споразумима највећих светских и руских компанија не сметају ни санкције, које је Запад увео против Русије због украјинске кризе, ни притисак без преседана званичног Вашингтона.

Санкције против Русије су покушај САД и ЕУ да сакрију своју кривицу за догађаје у Украјини. О томе се говорило у кулоарима Петербуршког форума. Председник РФ је у свом говору истакао: данашња криза, догађаји око Крима и на југоистоку Украјине су резултат неповерења. Да би се оно обновило, потребно је водити конструктивни дијалог, обратио се представницима ЕУ Владимир Путин.

Неспособност за тражење компромиса, нежеља узети у обзир законите интересе партнера, директан притисак само повећавају хаос и нестабилност, рађају нове ризике за читаву светску заједницу. Зар ће неко добити од тога, што је поремећен ритмични режим сарадње Русије и ЕУ? Зар ће свет постати стабилнији и предвидљивији? Вероватно, неће. Зар није очигледно да економске санкције као инструмент политичког пртиска у савременом свету, где је све међусобно повезано, имају ефекат бумеранга – на крају крајева утичу на бизнис и економију земаља, које су их иницирале?

У свету, посебно на постсовјетском простору, треба деловати веома пажљиво. Треба чувати основне темељне основе постојања државе. У противном случају почиње хаос и у политици. и у економији, - резимирао је Путин.

Тема ПМЕФ је „Учвршћење поверења у време промена“. За пословне људи није тако тешко да нађу заједничке интересе, јер политика мора да обезбеди услове за нормалан рад предузиматеља, а не руши постојеће везе, уверен је руководилац америчке трговинске коморе у Русији Алексис Родзјанко.

Амерички бизнис, са којим ја контактирам – то је бизнис који ради овде, у Русији. Многи раде дуго и доста успешно. Иначе, амерички бизнис се у Русији добро осећа. Природно је да нико није поздравио санкције, сви се надају на њихово скоро укидање.

Пример тога, како се може наћи заједнички језик, показали су руска влада и међународни платни системи. На почетку заоштравања ситуације око Крима Visa и MasterCard су под притиском Беле куће за кратко време блокирали своје операције у Русији. Међутим, у Петербургу, после сусрета с шефом Министарства финансија Антоном Силуановим, било је објављено да је пут за решење проблема нађен. Према речима Силуанова, Visa и MasterCard у току године и по дана желе да створе руског оператора. Свакако, то ће тражити извесно време – за сада ће два међународна џина радити с постојећим платним системима, - истакао је шеф Министрства финансија. У оквиру форума већ је потписано мноштво уговора. Например, Руски ЛУКОЈЛ и француска фирма Total закључили су споразум о разради Баженовског налазишта у Западном Сибиру. У току две године компаније ће заједно инвестирати у геолошко истраживање 150 милиона долара.

Игор Силецки,