Петербуршки међународни економски форум-2014: привлачење инвестиција и смањење ризика

25-05-2014 12:42:29 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Владимир Астапкович/ vostok. |


У Санкт-Петербургу је завршен 18. међународни економски форум. Ове је године он био одржан под геслом "Учвршћење поверења у периоду промена".

Иначе, тема поверења је испала веома актуелна на позадини санкција САД и земаља Европе према Москви. Управо зато су питања стимулисања раста економије и привлачења инвестиција у Русију изазвала највеће интересовање учесника сусрета.

Без обзира на то, што је форум у Петербургу посвећен пре свега економским темама, присутна је била и политика. Погоршање односа између Русије и запада у вези са ситуацијом у Украјини директно утиче на развој бизниса и делатност руских и страних предузиматеља. Управо страни партнери имају највеће губитке од санкција, за њих је то веома важан проблем. О томе је другог дана рада форума говорио председник Русије Владимир Путин.

- Добро разумем забринутост страних бизнисмена, који су уложили у Русију стотине милијарди долара, стекли одлични реноме, успешно раде у нашој земљи. То су представници инжењеринга, машиноградње, за које су руске наруџбе били извор раста, или, рецимо, европска туристичка индустрија, која је умногоме оријентисана на наше потрошаче. Зар успешни бизнис ради повлађивања неспособној политици мора да има губитке и преда конкурентима своје положаје и огромно тржиште?

Многи учесници дискусија на форуму – западни инвеститори и предузиматељи су већ изразили своје незадовољство због уведених санкција. Политика не би смела да се меша у бизнис, - каже главни извршни директор Oriflame SA Свен Бренсторм.

- Политика је политика, док је бизнис бизнис. Политика је неопходна да би створила оквире за бизнис – обезбедила изградњу правних односа између предузиматеља и потрошача. У томе се састоји улога политике. Међутим, политика често покушава да утиче на бизнис више него треба. Ту морамо бити веома обазриви.

За успостављање трговинско-економскитх односа заинтересовани су и руски предузиматељи. Једна од главних тема форума је побољшање пословне климе у Русији и стимулисање инвестиција. Од ове године страним партнерима ће бити лакше да нађу учинковите пројекте у Русији. То ће омогућити национални рејтинг стања инвестиционе климе. Страни инвеститори ће моћи да изнесу своје мишлење, те кажу где је најкомфорније вођење бизниса, - рекао је председник Русије Владимир Путин.

- Уствари, то је механизам процењивања предузиматељске иницијативе и регионалног стандарда у сваком субјекту РФ. Он је заснован на мишљењу предузиматеља, који раде у конкретним регионима. Национални ретинг није само систем оцена. Он мора да постане реални инструмент за спровођење системских промена и на федералном, и на регионалном нивоу. Његов је циљ ширење најбољих пракси управљања.

Главни задатак рејтинга је, према речима Путина, ширење подручја инвестиција и допринос привлачењу страног бизниса у регионе Русије. Министар регионалног развоја Игор Сљуњајев сматра да ће страни партнери поклонити пажњу регионима.

О томе сведочи и наш економски форум у Петербургу, који је окупио 6 и по хиљада учесника из 75 земаља, две трећине их заступа европску заједницу. Што више, лидери смо по обиму страних инвестиција. Та ће динамика бити сачувана. Сликовито и тачно је рекао наш председник – економске санкције раде на принципу бумеранга. Оне се враћају и погађају економију државе, која прихвата такве санкције.

Председник Русије Владимир Путин је истакао у свом говору да је Русија расположена за сарадњу с западним земљама, те цени "зрели, прагматичан" став европских лидера. Од стране Русије за успешно вођење бизниса нема и неће бити препрека. Избор преостаје другој страни.

Александра Дибижева,