Русија ће направити лек од ХИВ-а

25-05-2014 12:58:44 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/ vostok.rs |

Огледни образац до краја године


Вакцина против ХИВ инфекције биће направљена у Русији већ ове године. Такву изјаву на Четвртој конференции за питања ХИВ-СИДЕ у Источној Европи и Централној Африци дала је министар здравља Русије Вероника Скворцова. По њеним речима, клиничка испитивања лекова започеће већ крајем 2014. године.

Русија разрађује свој лек од куге 20. века. Огледни образац ће бити готов до краја ове године, тада ће започети клиничка испитивања препарата. Ови радови имају огроман значај за медицину пошто ефикасног средства против ХИВ-а до данас нема, истиче председник Координационог савета Савезне руске друштвене организације Удружење људи који живе са ХИВ-ом Владимир Мајановски:

- Постоји антивирусна терапија која омогућава човеку са том инфекцијом да проживи дуг и здрав живот, али нажалост она је скупа и пријем треба вршити свакодневно, строго на време, што намеће пацијенту одређену одговорност. Ако се говори о перспективама вакцине, сваки човек који живи са ХИВ инфекцијом као и људи који мисле на своје здравље, сви желе да добију вакцину, како превентивну, тако и терапеутску.

Последње деценије руски стручњаци заједно са својим страним колегама све више пажње поклањају проблему борбе против ХИВ инфекције и очигледно су врло напредовали. Али разрада препарата је само почетак: лек треба да прође читав низ провера и тестова и тек онда ће почети испитивања препарата на људима. Процес је дуг, и још ни једном није завршен пуним успехом, подсећа водећи научни сарадник Федералног научно-методичког центра за превентиву и борбу против СИДЕ Олег Јурин:

- Таквих вакцина је било прилично много. Не зна се колико ће ова бити боља од осталих. По мени, то неће решити проблем зато што чак ако се она испостави врло добром, много времена ће отићи на њену реализацију и увођење. Пошто ће бити потребно да се оцени њена превентивна ефикасност, испитивања су прилично сложена и могу да трају пет година.

Без обзира на све услове и рокове, проналазак руске вакцине је пробој. Поред тога, ако се средство испостави ефикасним и финансирање буде довољно, вакцина може да дође до оних којима је потребна много раније, додаје Мајановски.

- Председник је недавно издвојио новац за истраживања, за добијање вакцине. Процес од епрувете до изласка препарата је прилично дуг, али постоји поједностављена схема. Ако се крене по овој схеми, сасвим је могуће да ћемо у року од три године добити производ, ако он већ постоји. Ми се сви надамо да ће таква вакцина на крају крајева бити пронађена. Ако она буде направљена у Русији то ће бити просто одлично.

Вирусолози и имунолози из читавог света већ неколико деценија покушавају да направе вакцину од ХИВ-а и овај задатак је постао приоритет. У Русији су проблемом озбиљно почели да се баве 1994. године, касније него на Западу, али могуће је да ће управо овде овај страшан проблем бити разрешен брже него на другим местима.

АМрија Меркулова,