Налазите се на страници > Почетна > Блог > МСТО: Форма без садржаја

МСТО: Форма без садржаја

25-05-2014 01:46:24 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Међународни споразум о трговини оружјем (МСТО) Москва за сада неће потписивати.

МСТО је први правно обавезујући документ који утврђује правила тржишта наоружања. Њега је усвојила Генерална скупштина УН прошле године. Против усвајања тог документа тада су иступили само КНДР, Иран и Сирија. Русија која заузима друго место после САД по извозу наоружања, као и Кина, нашле су се међу 23 земаље које су се уздржале. Низ великих увозника норужања (Индија, Саудијска Арабија) такође нису потписали споразум. Руско МИП тада је изјавило да ће Москва одредити свој став после брижљивог проучавања документа уз учешће стручњака из разних ресора. Сада су га изучили и решили да је споразум недорађен и несадржајан, истиче професор Академије војних наука Вадим Козјулин.

- Споразум је замишљен као скуп правила цивилизоване трговине наоружањем. Проблем је у томе што она нису обавезујућа. То је пре списак препорука који потписници преузимају на себе у случају да се придруже споразуму. За сада у споразуму нису чак ни предвиђене казне за кршење тих правила. Пошто споразум нема обавезујућу правну снагу, не ћелимо да му се придружимо.

Аутори документа су убеђени да захваљујући МСТО оружје ће престати да доспева у руке терориста и у нестабилне регионе. Ипак руски експерти не виде основе за овакав оптимизам. Ради се о томе што је Русија од почетка тражила да се пооштри став о реекспорту оружја, као и да се укључи у текст споразума тачка о забрани испорука оружја ”недржавним субјектима”. Ипак предлои Москве нису узети у обзир. На крају документ ограничава легалну продају оружја проблематичним (углавном с тачке гледишта Запада) рећимима. Истовремено, споразум неће поставити препреке на путу наоружаној опозицији која ратује против влада својих земаља, подвлачи главни уредник листа Национална одбрана Игор Коротченко.

- Споразум носи по низу ставова дискриминациони карактер према нашој земљи — с тачке гледишта њене могућности да испоручује оружје појединим државама које САД и Запад могу да изједначе са ”терористичким режимима”. Како би се избегле такве нијансе, ми не планирамо да потписујемо дати споразум. Русија испоручује оружје руководећи се сопственим представама о томе коме, куда и зашто то оружје продајемо. Данас се налазимо на другом месту у свету по обиму испорука оружја, читав извоз наоружања се налази под строгом контролом. И земља која купује наше оружје подноси сертификат коначног корисника — то је гаранција да неће бити реекспорта или испорука нашег оружја у руке трећих држава.

Није одушевљена споразумом ни Европа. Без обзира на то што је Брисел убедљиво препоручио свим земљама ЕУ да ратификују документ, за сада нису све државе поштовале његов савет. САД су потписале споразум, али не журе да га ратификују.

Постоји у споразуму и тачка која изазива опаске експерата. МСТО предвиђа могућност уношења у њега строгих поправки у року од 6 година. Сматра се да то може да лиши руске произвођаче неких тржишта наоружања. А поред тога, да ограничи испоруке наоружања из земаља потписница споразума у Русију, тачније да временом претвори МСТО у аналог КОКОМ-а. Координациони комитет за извозну контролу (КОКОМ) формирале су западне земље 1949. године за ограничавање испорука ”стратешке” робе и технологија у СССР. Он је укинут тек 1994. године.

Тачку на питање потписивања МСТО Москва за сада не ставља. Постоји нада да ће његови аутори узети у обзир оправдане примедбе руских учесника. За сада читава прича о споразуму више личи на још један покушај да се ”притисне” Русија и истисне са њених традиционалних тржишта.