Налазите се на страници > Почетна > Економија > Пребацити оптужбе

Пребацити оптужбе

25-05-2014 08:57:05 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Украјинска штампа и експерти у Кијеву оптужили су Москву за подршку такозваних сепаратиста на истоку, тобоже због постојања гаса из шкриљаца у тим областима, који Русија веома жели да ”освоји”. Међутим компанији Burisma Holdings у чији савет директора је ушао син потпредседника САД Џоа Бајдена и други амерички грађани, дато је право експлоатације налазишта која могу да се налазе у Славјанску и Краматорску.

Америчка пропаганда и њени украјински штићеници одабрали су непогрешиву, мада и баналну тактику: напад је најбоља одбрана. Овог пута од Москве се прави не само агресор са империјским амбицијама, већ и врло користољубив агресор. За кога Украјина није нечија домовина, већ искључиво територија за извлачење сировина. У најбољим традицијама недавне епохе кијевски таблоиди под диктатом преко океана осликавају страшне слике директне руске интервенције у послове независне земље. При томе не ради спаса рускофонских становника, већ искључиво ради контроле базе ресурса. Занимљиво је да су најрадикалнији експерти преузели на себе смелост да тврде да гас из шкриљаца у Украјини може да промени читаву енергетску карту света и омогућиће земље, па и читавој Европи, шта да се ситничари, да се скине са гасне игле Кремља. Некако се при томе заборавља да Русија има више него довољно резерви јефтине сировине само у Сибиру и на Далеком Истоку. Шта ће јој илузорни гас из шкриљаца? Ипак ако се узме у обзир да Вашингтон гура идеју ако не на један, онда на други начин, да натера Стари свет да одустане од Русије као од главног енергетског партнера, све стаје на своја места. Једначина са свим познатима. У оптицају су сви аргументи.

Предлог Американаца да затрпају Европу својим гасним ресурсима у пракси се испоставио обичним мамцем и потпуно је крахирао. Разумни европљани једноставно нису поверовали. Сада следи нови пројекат под називом ”велика револуција гаса из шкриљаца” у Украјини. Према неким подацима, ове сировине је заиста доста у Славјанску и Краматорску, где су и концентрисане главне снаге казнене операције. Подударност? Изгледа да није. Неће ли се зато савет директора Бурисме ускоро вероватно састојати само од Американаца. Они су се усмереили на ове залихе озбиљно, не заборављајући да оптуже за све грехове Москву? Председник савета директора ове фирме је Американац Алан Аптер, још један члан руководећег тима пријатељ је породице државног секретара САД Керија, Девон Арчер. Тако да се Бајден млађи нашао у добром друштву: све сами земљаци и истомишљеници. Између осталог, у Ираку и Југославији Американци после своје војне интервенције под изговором борбе за светост демократије направили су добар бизнис. А у Украјини таква интервенција није потребна: кијевска хунта и тко испуњава све наредбе. Тако да уз галаму о руској агресији ми ћемо још вероватно чути за нова именовања у украјинским енергетским компанијама. Административни апарат у Вашингтону је врло велик... И сви имају родбину.

Илија Харламов,

Читајте више наУкрајина из минута у минут