Србска изложба у колевци руске државности

26-05-2014 10:17:10 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |

Изложбе у Русији, Србији и Француској


Прва у низу изложби пројекта посвећеног Првом светском рату под називом „За веру и отаџбину! Људи и судбине у Великом рату 1914-1918.г.“ отворена је 21. маја пред многобројном публиком града Владимира.

Пројекат се остварује захваљујући Културно-просветитељском центру Позитив, галерији Арт студио XIII, уметничкој групи ДивАрт из Србије и културној установи Изложбени центар у Владимиру, уз подршку МИП-а РФ, Амбасаде Србије у РФ, Амбасаде РФ у Француској и Амбасаде РФ у Србији и благослов србског патријарха Иринеја и владике Антонија, епископа Моравичког из србског подворја у Москви, митропoлита Илариона, шефа за спољне везе московског синода и одговорног секретара патријаршиског савета за културу архимандрита Тихона.Фотоматеријале који су представљени на изложби су љубазно уступили из Фонда историјске перспективе, Удружења руско-србског пријатељства, Народне библиотеке Србије, архива Министарства Француске, Историјског архива Београда, Југословенске кинотеке, департмана културе из Вороњежа. Сва писма,фотографије, артефакти, чак право оружје с фронта и обични опанци прикупљани су веома дуго. Експонати нас подсећају на мукотрпан живот ратног времена, преносећи до наших дана истиниту слику о болу и тузи нашег народа.

У Изложбеном центру су представљена платна србских сликара Исидоре Ивановић и Драгана Бартуле који предлажу савремен поглед на догађаје Великог рата од пре сто година. Преко емотивне, својствене само сликару, уметничке спирале добијамо могућност да заронимо у дубину душе људи, патње и мука ратног доба. Андреј Гилодо, историчар уметности и експерт министарства културе Русије, високо је оценио и уметнички израз србских сликара, приметивши да је наступило време да се тој заборављеној теми вратимо. То је део наше историје, јер су наше деде и прадеде учествовали у првом имеријалистичком рату, рекао је Гилодо.Организатори овог међународног руско-србско-француског пројекта планирају да са изложбама посећују градове Русије, Србије и Француске све до 2018. године.

- Један од организатора изложбе, Љубов Кузњецова за Глас Русије је изјавила да је симболично то што су изложбу отворили управо у Владимиру, исконској престоници и колевци руске државности. То је добар знак за наш пројекат. Четири године овог страшног рата моментално пролазе пред очима публике и причају нам о животу на фронту, о савезништву Србије и Русије, о жељи за борбом за свој народ и своје боље сутра, о осећају патриотизма и гордости за своју домовину. Наравно, не можемо остати равнодушним пред таквом сликом, рекла је Љубов Кузњецова.Посебно радује чињеница да су изложбу поред љубитеља историје посетили и студенти. То може да значи само једно, млади се истересују за своју историју, за наше братске везе, добијајући одговор на сва питања, спознају како страхоте тако и људску пожртвованост за веру, за слободу народа, морална и културна блага, за своју браћу и сестре.

Изложба ће бити отворена до 20. јуна у Изложбеном центру града Владимира.

Весна Семичастнова,