Расмусен: Очекујем реализацију договора из Бањалуке о придруживању НАТО

26-05-2014 11:54:09 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен очекује да ће БиХ решити питање војне имовине како би у септембру био активиран Акциони план за чланство (МАП) у НАТО.

Колика је то важност за НАТО, да ова земља уђе у НАТО говори још једна посета Расмусена Сарајеву у року од три месеца, те је стога очито да такве честе посете сугеришу журбу НАТО-а да ова земља уђе у ову војну алијансу. Вероватно је време посете намерно и изабрано, и то у време поплава да би се стекао дојам "хуманости" ове организације.

Расмусен се посебно занимао за активности које се чине на путу "евроатлантских интеграција". Он је саопштио да очекује да се направе позитивни кораци у књижењу војне имовине, те да ће НАТО и даље подржавати напоре свих земаља да што пре постану пуноправни чланови.

На састанку са Расмусеном су присуствовали лидери водећих политичких партија, Небојша Радмановић из СНСД-а, Предраг Ковач из СДС-а, Младен Иванић из ПДП-а, Драган Човић из ХДЗ-а БиХ, Мартин Рагуж из ХДЗ-а 1990, Бакир Изетбеговић и Садик Ахметовић из СДА, Саша Магазиновић из СДП-а, те Мирсад Ђонлагић и Дамир Арнаут из СББ-а БиХ.

Иванић је саопштио да је поновљен став политичара из Републике Српске да је без уласка Србије немогуће говорити о подршци србских политичара уласку БиХ у НАТО, али да обавезе из Акционог плана треба извршити?!

- Генерални секретар се позвао на договор од пре годину дана који је потписало шест партија. Ја нисам био на томе и ја сам искреног уверења био да је то што су се они тада изобавезивали, потписивали била гола лаж и показало се да јесте. Њега је интересовало да ли је могуће решити питање војне имовине до јуна и ја сам рекао да није јер не верујем да ће ти исти људи који четири-пет година ништа нису урадили, сада урадити. Мислим да неки искорак у том правцу није реалан и врло сам јасно рекао став, да мислим да је позиција политичара, посебно из Републике Српске да без уласка Србије је немогуће говорити о подршци србских политичара о уласку БиХ у НАТО. Али, обавезе из акционог плана се требају извршити.

Расмусен је нагласио да НАТО у координацији за ЕУ настоји помоћи јер је стабилност и будућност БиХ веома важна за Алијансу.

Он је саопштио да је разочаран због недостатка напретка када је реч о решавању питања војне имовине у БиХ, подсећајући да је у фебруару 2013. године посетио Бањалуку и да је још тада од представника политичких странака добио уверавање да ће се наћи решење.

Нагласио је и то, да је за решавање тог питања неопходна политичка воља и да треба да оставе иза себе поделе из прошлости и да гледају заједно у будућност.

Он је истакао да се ове године обележава значајна годишњица, те да је НАТО много јачи уз нове чланице Албанију, Словенију и Хрватску, као и да су те земље много јаче уз НАТО. Такође је рекао да се с проширењем Европске уније, проширила сигурност и просперитет, те да се приближило "нашем" циљу, а то је да цела Европа буде слободна, мирна и стабилна.

Треба напоменути да су све политичке странке из Републике Српске, мимо воље и знања њених грађа урадили све да се иде корак по корак према НАТО-у. Треба напоменути и то да су све политичке странке по питању НАТО-а, изразито дволичне. Говоре једно, а раде друго, што је доказ о неискрености њиховог политичког деловања. Говоре да је услов став Србије, иако се зна да у Уставу Србије пише да је Србија војно неутрална, а са друге стране су за имплементацију акционог плана МАП за чланство у НАТО. Говоре да ће бити обавезно одржан референдум у Републици Србској, а потписују законе на нивоу БиХ о уласку у НАТО. Испотписивани су сви потребни уговори, документи и закони. Важно је рећи и то да су србски политичари и једни од главних координатора да Република Србска, заједно са БиХ уђе у НАТО, а са друге стране се говори да о томе нема ништа или сличне приче. Стога на крају остаје да се запитамо, ко је луд, ко је преварен, због те дволичне политике србских политичара из Републике Српске?!

Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2014_05_26/Rasmusen-Ochekujem-realizaciju-dogovora-iz-Banjaluke-o-pridruzhivanju-NATO-3532/