Руско- индијска сарадња се развија уз нову енергију

27-05-2014 10:25:39 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Таквог момента у руско-индијским односима одавно није било. Током неколико дана лидери две државе су дали читав низ изјава, на основу којих се може направити закључак о правцу у којем ће се развијати билатерална сарадња у наредним месецима и годинама.

На самом почетку, јасни сигнал индиском лидеру послао је руски предсеник Владимир Путин. Честитајући победу на изборима Нарендру Моди и његовој партији, руски лидер је подвукао да је фундамент садашњих односа био постављен још 2000.године, када се на власти налазила Индијска народна партија. Управо тада је била потписана Декларација о стратешком партнерству која је одредила параметре билатералне сарадње.

Индијски лидер Наредра Моди се путем Твитера захвалио руском председнику на његовим честиткама. Тада је индијски председник написао да жели у „будућим годинама још теснију сарадњу са Русијом“.

Након тога, на 18.Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, који називају „руским Давосом“, руски председник је дао неколико веома важних изјава. Наиме, по речима Владимира Путина, безвизни режим није сан, већ задатак, над којим се мора плански радити. „Кретаћемо се у том правцу, доносити одлуке о олакшавању визног режима“- обећао је Владимир Путин.

У условима када енергетска безбедност има све већу важност за Индију, Москва има намеру да сарадњу у области атомске енергије подигне на виши ниво. „Руска Федерација неће само изградити атомске блокове у Индији, већ створити читаву индустрију“- обећао је форуму у Санкт Петербургу Владимир Путин.

За остварење онога што је зацртано плановима атомске сарадње, данас постоје све претпоставке, тврди наш аналитичар Сергеј Томин:

- Смутно време, када су око атомске енергетске станице Кунадкулам кипеле опасне страсти, остало је за нама: нема више никаквих критика ни сумњи. На преговорима који су били одржани у фебруару ове године са индијском страном, а током којих су руску страну представљали шеф Росатома Сергеј Кириенко и потпредседник владе РФ Дмитриј Рогозин, постигнут је приметан прогрес у смислу припрема за изградњу друге фазе атомске енергетске станице Кунадкулам. А у априлу ове године, када је до краја изборног маратона било свега неколико недеља, стране су потписале Генерални оквирни споразум о изградњи трећег и четвртог блока.

Разматрајући руско-индијске односе, експерти стално скрећу пажњу на њихов континуитет и одсуство оштрих промена курса. Заправо, у односима са Москвом, Индија није САД, где „руска политика“ у много чему зависи да ли су на власти републиканци или демократе.

Фино подешавање ипак предстоји. Последње изјаве лидера две државе показују да су све бојазни да Индија одлази од Русије на страну Америке, које су се јавиле у одређеном тренутку док је на власти био Манмонах Сингх и његова влада, нестаће. Више од тога, ти односи ће се развијати са новом енергијом. Привилеговано стратешко партнерство две стране, прераста тек чисту флоскулу, добијајући врло убедљив план развоја и потом реализацију.

Сергеј Томин,