Налазите се на страници > Почетна > Блог > Избори без избора

Избори без избора

27-05-2014 10:44:48 | | Глас Русије, фото: AP/Polfoto, Jens Dresling/ vostok.rs |


Главни победник парламентарних избора у ЕУ и председничких у Украјини један је исти субјект светске политике - ”колективни евроскептик”. Наметљива тежња одређених кругова у ЕУ да по сваку цену одвоје Украјину од Русије поткопава и тако крхке основе европске економске и политичке стабилности.

Ова околност је постала један од главнх фактора успеха на изборима за Европски парламент националистичких и изолационистичких снага. Ипак парадокс се састоји у томе што управо формирани према резултатима актуалних избора органи власти ЕУ треба да се позабаве разрешењем украјинске кризе коју су створили њихови претходници.

Убедљив успех у првом кругу председничких избора у Украјини милијардера Петра Порошенка заједно са значајним јачањем у Европском парламенту крајње десних и европскептика стварају нови распоред како у самој ЕУ, тако и у односима Брисела и Кијева. Ако се на украјинског политичкој сцени види озбиљна консолидација око не толико политичара, колико представника успешних пословних кругова, у новом саставу Европског парламента назире се јачње унутрашње конфронтације. Ова околност објективно ће смањити ефикасност политике Брисела, између осталог у украјинском правцу.

Од данашњег дана европска политика ће се променити, сведочи у интервјуу агенцији Асошијетед прес политички директор бриселске аналитичке организације Vote Watch Europe Дору Франтеску. Сличну изјаву дао је у понедељак ујутру и одлазећи председник Европске комисије Жозе Мануел Барозу:

- За све нас је настао тренутак да седнемо сви заједно како бисмо одредили куда ће даље кренути ЕУ. Они који су прибегли протестном гласању или уопште нису гласали, треба да добију одговор у виду политичких мера ради економског раста, отварања нових радних места, посредством истинских демократских дебата.

У чему је главна опасност новог распореда снага у Европском парламенту за Брисел? Без обзира на то што ”традиционалисти” на челу са конзервативцима и социјалистима добили су укупно око 70% гласова, улога такозване златне акције може да припадне евроскептицима и крајњим десничарима. Међу њима невиђени успех постигао је француски Национални фронт (према прелиминарним подацима он је сакупио око 25% гласова) и Странка независности Велике Бритније (око 28%). И једни и други први пут у историји су претекли све националне ”традиционалне” странке.

Треба имати у виду да завршени избори за Европски парламент само су први корак на путу обнављања органа ЕУ. Предстоји жестока борба за кључне извршне дужности – председника Европске комисије, коју је од 2004. године у два мандата заузимао Португалац Барозу. И ова борба ће се водити у контексту све већих унутрашњих противречности у ЕУ и кадровске глади која је у последње време својествена овој организацији, подсетио је екперт за упоредну политикологију МГИМО МИП Русије Јелена Пономарјова:

- Европска комисија су навише руководеће личности, они људи који доносе у ЕУ најважније политичке одлуке. Наравно, борба за председавање овом комисијом изазива оштре спорове. Ипак тренутно ситауција у ЕУ у многоме се одлукује кадровским колапсом.

Поред тога, треба узети у обзир да су избори за Европски парламент традиционално мерило расположења унутар неке земље. И ако за Национални фронт гласа четвртина бирача на француским изборима, а за Странку независности Велике Британије трећина учесника избора за британски парламент, онда ће то за евроинтеграције имати много драматичније последице. При томе успех националиста и евроскептика сам по себи неће помоћи ЕУ да реши акутне проблеме и пре ће чак отежати овај процес, истакао је експерт Европског института РАН Јуриј Рубински:

- Крајње десни не доносе решења, мада наводе сасвим реалне ствари. Проблем имиграције заиста постоји. Потреба управљања датим проблемом такође је очигледна. А крајње мере попут масовног протеривања миграната и тим пре разбуктавања међунационалних конфликата нису пут ка решењу, и то је сасвим очигледно.

Да ли ће ЕУ са таквим расположењима моћи да решава проблем нормализације ситуације око Украјине? Врло сумњиво. У сваком случају, анкетирања рејтинг агенције Фич су покалазал да 80% водећих експерата сматра да ће ситуација око Украјине у наредних 12 месеци остати висок ризик за европска тржишта. За сада и у Украјини, и у ЕУ реални избор бирачи нису имали.

Петар Искендеров,