Сирија: Исправљиви докази кривице

27-05-2014 12:02:22 | | Глас Русије, фото: East News/ vostok.rs |


Сирија није стигла да испуни своје обавезе на уништењу хемијског наоружања, а Француска је поново почела да говори о томе да поседује доказе да су сиријске власти примениле отровне супстанце.

Овог пута хлор. Русија и Кина су уложиле вето на резолуција СБ УН о предаји новог ”сиријског досијеа” Међународном кривичном суду. Овог пута не због политичких симпатија, већ зато што Француска и САД још једном покушавају да докажу очигледност сумњивих чињеница и магловитих претпоставки.

Пет експерата Организације за забрану хемијског оружја (OPCW) које је званични Дамаск позвао да истраже случајеве примене хлора, стигли су у Сирију тек прошле недеље. Како је изјавио секретар за штампу организације Мајкл Лухан, истрага ће трајати неколико недеља.

Министар одбране САД Чак Хејгл је сасвим одређено изјавио: Нисмо видели никакве конкретне доказе које потврђују тврђења Француске. Па и сам министар иностраних послова Француске Лоран Фабијус више пута је понављао да је све случајеве примене хлора врло тешко доказати због његовог брзог исправања. Државни секретар САД Џон Кери био је необично магловит и противречан: Видео сам доказе... они нису били потврђени, али видео сам полазне податке, оно што је претпоставила Француска, да је могуће да је у низу случајева хлор био примењен у војне сврхе.

Зашто свет треба да верује чудним убеђењима Керија и Фабијуса у томе да Башар Асад не напушта покушаје да постигне од њега одлуку о бомбардовању Сирије, а не верзијама да је у питању провокација оних којима је ово бомбардовање заиста повољно? Сиријска опозиција је представила француским експертима видео из пољске болнице, са женама и децом која се гуше и два варијанте примене хлора — распршивањем из авиона и избацивање из хеликоптера у виду пуњења бурета набијеног експлозивом. На сајтовима сиријске опозиције се приказују фотографије балона који је тобоже бачен са сиријског хеликоптера. Мада агенција Ројтер није могла да потврди аутентичност видеа и фотографија, британски експерт Елиот Хигинс који се специјализује за одређивање наоружања које се примењује у Сирији, изјавио је да је на фотографији представљен индустријски контејнер са хлором. Али Ројтер није пропустио да саопшти: Изгледа да су они (владине трупе) узели индустријски контејнер са хлором, сместили га у бомбу направљену од бурета и бацили из хеликоптера.

Није све тако једноставно. Још у августу 2012. године терористи групације Фронт Ал-Нусра заузели су једину фабрику у Сирији за производњу хлора. Годину дана касније у интервјуу Тајму, шеф Привредне коморе Алепа Фарис Ал-Шехаби као доказ да су исламисти од почетка планирали примену гаса, поставио је логично питање: Зашто би онда заузимали фабрику и центру пустиње? За организацију положаја за санјперисте?

Исламисти су могли да сачекају прелетање сиријске авијације изнад насељеног места које је заузела конкурентна групација ”умерене” опозиције, да распрше хлор из ”свог” балона и да баце посуду са свим натписима о ознакама садржаја. Опозиција нема авијацију, наравно, то је дело руку сиријске армије.

Зашто не би могла да прође ова варијанта? У сваком случају, она је логичнија него прича о томе како је Башар Асад позвао међународне експерте да потврде његову кривицу. Последице су очигледне. Правобраниоци негодују. Запад коначно примењује силу против сиријске армије. Очигледно да у том случају од три стране у конфликту које је одредио Лоран Фабијус — сиријске армије, умерене опозиције и исламиста — на добитку остају последњи. Између осталог руководство Француске то изгледа мање брине него непријанта сећања како прошле године није могла да ратује у Сирији у коалицији и није се одлучила да уради то сама.

Како је писао руски песник Пушкин: Ах, лако ме је преварити! Сам сам рад да се варам!