Сећање на друга по оружју, првог председника нове Пољске

27-05-2014 02:04:55 | | Глас Русије, фото: East News/© Photo: EAST News/Anna Abako/ |


Вест о смрти бившег председника Пољске, генерала војчеха Јарузелског веома је ожалостила носиоца Командорског Крста Ордена за заслуге пред Републиком Пољском Рудолфа Пихоја, доктора историје, професора московске Академије државне службе при председнику РФ.

Генерал Јарузељски несумњиво заслужује велико поштовање — приметио је Рудолф Пихоја. Сетимо се да је 1943. године ступио у Прву пољску дивизију Тдеуш Кошћушки, која је формирана на територији СССР. После завршетка војне школе у Рјазању борио се у дивизији Хенрих Домбровски. Као што се зна, пољски војници су пожртвовано ратовали раме уз раме са борцима Црвене армије, учествовали у ослобађању Варшаве, у јуришу на Поморски вал, у заузимању Берлина. За испољену храброст у борбама био је одликован многим наградама, укључујући највиши пољски орден “ Virtuti Militari ”.

После рата, наставља професор Пихоја, један од најтежих момената у животу генерала Јарузелског је пао крајем 70-их и почетком 80-их година прошлог века. У систематској кризи која је захватила Пољску, он је сао на чело државе и морао је да уведе ванредно стање у земљи 1981. године. На његову главу са свих страна осула су се тада проклетства, па и сад однос према том кораку пољском друштву врло је противречан. Али по мени не треба заборављати д је много пута морао да бира не између доброг и бољег решења, већ између лошег и сасвим трагичног. Сам Јарузелски је затим инцирао одржавање Округлог стола политичара са лидерима Солидарности, што је помогло да се реши напета ситуација. И тада је управо овај човек био изабран за првог председника нове Пољске.

Несумњиво, Војчех Јарузелски је био човек части, увек је остајао патриота своје земље, умео је да преузме одговорност лично на себе за све донете одлуке. Таквих политичара у свим временима нема тако много... Његов живот, сматрам, биће тема не једне поучне и занимљиве књиге. Али то у будућности. А сада ми у Русији дубоко жалимо због смрти генерала Јарузелског — рекао је професор Рудолф Пихоја из Москве, каваљер Командорског Крста Ордена за заслуге пред Републиком Пољском.

Ирина Чајко,