Украјина на ивици социјално-економске провалије

27-05-2014 12:13:26 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Михаил Воскресенский/ vostok |


Избори за предcедника Украјине су завршени, али социјално-економски проблеми земље нису никуда нестали.

Пребројавање гласова још траје, а Порошенко већ прима честитке од лидера разних земаља. У међувремену, чак западни експерти, да не говоримо о руским, не осећају у погледу Порошенка велики оптимизам. На пример, према мишљењу Вашингтон Поста, највероватнији нови председник Украјине је фигура из неуспешне прошлости земље, везана за неефикасну владу која је омогућила олигархији да ојача и невероватну корупцију.

Амерички лист Форбс истиче да је Порошенко кандидат пословних људи који очекују од њег мере борбе против корупције и реформе. Ако влада и нови председник не оправдају ова очекивања, Украјина ове грешке неће преживети, прориче издање. Са своје стране, канадски лист Глоб енд Мејл истиче да ће нови председник морати да обнавља уништену економију. У сваком случају, предизборна обећања украјинског олигарха терба делити чак не на пола, већ на десет, сматра политиколог Ростислав Ишченко.

- Све што он сада говори ја разматрам као постизборна обећања, попут свима све. То не значи да ће она бити испуњена. Порошенко може да проба да укине казнену операцију. А даље треба гледати с ким планира да преговара. Ако са представницима које је именовала централна власт на југоистоку Украјине, то ће бити бесмислено. Ако са присталицама федерализације, тада треба почети од нуле и некако признати легитимност протеклих референдума у новим државним формацијама. Треба почети разговор са њима на равноправним условима. А то управо Порошенко не може да уради.

Савремени социјално-економски положај Украјине одликује се битном структурном деформацијом индустрије, јачањем сировинског усмерења извоза са незначајним уделом додате вредности, великом зависношћу од спољних извора енергената. Обуставља се рад некада напредних снажних производњи, назадују читаве гране, практично је разорена социјална сфера, са карте Украјине нестале су стотине села. Централне власти нису биле способне да ефикасно управљају државом. Одатле нарастање социјалне апатије, деструктивна расположења и раст друштвене напетости.

Становништво купује доларе, многи су престали да иду у кафиће и чак код фризера. У хотелима су празне собе, таксисти, без обзира на скуп бензин, спуштају тарифе, али све једно немају кога да возе. Пензионери траже повећање пензија. У земљи је критично низак наталитет и врло велика смртност. Намирнице су два пута поскупеле, лекови су поскупели за 50%, комуналне услуге за 50%, јавни превоз скоро два пута. У банкама су се појавили редови. Народ пребацује штедњу у гриванама у доларе.

У целини, сматрају експерти, катастрофално стање украјинске државе не може се поправити без помоћи спољних сила. Одатле је главни задатак Порошенка да осети потребан баланс између интерса снажних суседа земље на западу и истоку. Говори заменик директора Центра за украјинистику и белорусистику Московског државног универзитета Ломоносов Богдан Беспаљко.

- Не мислим да Порошенко може да води независну политику. Украјина је земља која веома зависи како од Русије, тако и од Запада. Без Русије Украјина не може да буде економски стабилна земља. А без Запада актуална политичка елита једноставно не би дошла на власт.

Међутим, ако Порошенку не пође за руком да ускоро покрене програм обнове националне економије, земљу очекује нови талас социјалне напетости, што држава неће преживети. То је највећи изазов који историја упућује новом украјинском председнику.

Сергеј Дуз,