Избори у Украјини – шанса за стабилизацију

27-05-2014 01:15:04 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Gleb Garanich/ vostok.rs |


Кијев је ванредне председничке изборе у Украјини прогласио валидним. Победник је олигарх Петар Порошенко. Према подацима из ЦИК-а, излазност је била преко 60%.

Међутим, неки делови ове земље нису учествовали у гласању. У низу региона вођене су борбе. Избори, одржани у таквим условима нису у складу са међународним стандардима и тешко да се могу сматрати легитимним. Међутим, то је ипак шанса за стабилизацију прилика у Украјини, зато су многе стране, укључујући и Русију, спремне на успостављање дијалога са новим украјинским властима.

Ни у једној земљи такви избори не би били признати као демократски и законити. Међутим, светска заједница је спремна да Украјину третира као изузетак. Нова власт има велике шансе да успостави дијалог са свим снагама и регионима у Украјини и да реши ситуацију, нагласио је министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров.

- Русија ће поштовати на изборима изражену вољу украјинског народа. Најважније је да се и актуелне власти са поштовањем односе према својим грађанима, да обезбеде постизање компромиса, уважавајући интересе свих снага, свих етничких и религиозних група. Зато, што без тога, тешко да је ишта могуће. Москва је скренула пажњу на изјаву Петра Порошенка да ће његова прва посета бити одлазак у Донбас. Ми се стално залажемо за успостављање реалног дијалога између онога ко има власт у Кијеву и свих региона у Украјини. Уверени смо да је то кључ за решење кризе украјинске државности, чији смо сведоци.

Сада је главно питање да ли ће избори у Украјини бити прекретница, да ли ће довести до заустављања крвопролића. Дан раније први потпредседник Украјине Виталиј Јарема рекао је да ће активна фаза војне операције после избора бити настављена. То је у супротности са предизборним обећањима Петра Порошенка да се све несугласице решавају путем преговора. Од тога колико ће Порошенкове речи бити у складу са оним што чини, зависиће будућност Украјине, сматра председик Центра за системску анализу и прогнозу Ростислав Ишченко.

- И претходна власт Јацењук, Турчинов – говорили су да се залажу за дијалог. Али при том дијалог је за њих био оличен у казнено операцији. Порошенко се раније залагао за унитарну државу и за гушење протеста оружаном силом. Ако он сада буде променио став, ако заиста буде повукао војску у касарне и започео преговоре, који би подразумевали и могућност признавања у Доњецку и Луганску проглашене независности, онда ће бити шанси за успешно успостављање односа са југоистоком Украјине. Али, проблем је и у томе што постоји западна Украјина, коју представљају бојовници, националисти, који учествују у казненој операцији. Ако се они се сложе са Порошенковим позицијом он једноставно неће моћи да спроводи своју политику.

Међутим, западне земље су још пре објављивања званичних резултата и извештаја посматрача безусловно подржале украјинске изборе. „Порошенко је добар исход за Европу. Честитам“, међу првима је написао на свом Твитер налогу шведски министар спољних послова Карл Билт. Остаје да се види да ли ће нови председник бити исто толико добар за украјински народ, као што је добар за западне партнере.

Наталија Коваљенко,

Читајте више наУкрајина из минута у минут