Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Бајке без лицемерја

Бајке без лицемерја

27-05-2014 01:42:39 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexei Boitsov/ vostok.rs |


Ако желите да знате како је живео велики руски уметник, који је сликао сижеје из бајки, посетите московски Дом-музеј Виктора Васнецова. И данас је тамо све онако, како је било пре 120 година, када се тамо уселио аутор незаборавних "Јунака", "Аљонушке" и "Ивана-царевича на Сивом вуку".

Слике Виктора Васнецова су, свакако, најважније због чега људи посећују његову кућу. Иначе је породица Васнецових касно стекла своју кућу. "Уметник је већ имао 46 година, када је стекао могућност да више не прелази из једног стана у други", прича директор музеја Нина Јарославцева.

- 1894. године он је довео овамо своју породицу и донео највредније слике – "Јунаке" и "Цара Ивана Васиљевича Грозног", које је завршио овде у радионици. Затим су настале и друге слике. То су биле "Борба Ивана-царевича с троглавом аждајом", "Борба Добриње Никитича", као и 7 слика према сижејима из бајки, које је он називао "Песма седам бајки". Ова је песма остала у радионици, посетиоци могу да је виде.

Међутим, стваралаштво Виктора Васнецова се састоји не само од његових слика. У његово стваралаштво спада и сама кућа, саграђена према својеручним цртежима самог уметника. Она привлачи пажњу сваког човека који пролази сокаком Васнецова, раније је то био 3. Тројицки сокак. Васнецов је тежио да створи оно, што му се највише допадало, а што је налазио само у Москви, а не у ондашњој престоници Петербургу. Према његовом мишлењу, од та два града управо Москва је сачувала традиције руске архитектуре, као и руски начин живота и ауру. Све је то – уз изесну архаичност – он оваплотио у облику своје куће. Нина Јарославцева наставља:

- Он је ујединио неколико руских стилова: надградњу, руски трем и одају. Горе је велика светла радионица са плафоном, високим 6 метара. Споља кућа подсећа на грађевине у староруском стилу, али је иначе то визија уметника о "идеалном руском стилу", свету, где би он могао да ствара.

Виктор Васнецов је прикупио велику колекцију руских ношњи и предмета старог начина живота, које је детаљно проучавао и чувао. Колекција поред слика заузима почасно место у радионици. Савременици Васнецова су заволели његов "идеални свет у обичном животу". Његова је кућа била на московски начин гостољубива, њу су посетили многи чувени људи, додаје Нина Јарославцева.

- Кућу су посећивали многи филозофи, сликари старије генерације, пријатељи домаћина Репин, Пољенов, Суриков, као и млађе генерације – Коровин, Серов. Овде су били чланови породица Третјакових и Мамонтових, ту је певао Фјодор Шаљапин, који је био велики пријатељ Виктора Васнецова.

Фјодор Шаљапин, између осталог, до краја живота се сећао атмосферу куће Васњецових. Изврсна је била кућа Виктора Васнецова, коју је он сам саградио, - пише Фјодор Шаљапин у својим страним мемоарима. То је било нешто између сељачке брвнаре и кнежевих двора. Кућа је саграђена од дрвета. Унутра није било ни меканих фотеља, ни кауча – дуж зидова су стајале једноставне клупе од храстовине, насред собе се налазио велики сто од храстовине без столњака, негде су стајале и столице без наслона. Добро сам се осећао у тој атмосфери, која искључује свако лицемерје.

Олга Бугрова,