Награда патријаршије уручена је писцима Ганичеву, Курбатову и Агафонову

27-05-2014 01:52:19 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Носиоци патријаршијске књижевне награде „Светих Кирила и Методије“ за 2014. годину одредили су тајним гласањем чланови коморе старатеља те награде.

Приликом свечане церемоније уручивања награде у храму Христа Спаса Патријарх Московски и све Русије Кирил предао је почасне знаке и сертификате за добијање новчане награде победницима – протојереју Николају Агафонову, писцима Валерију Ганичеву и Валентину Курбатову.

Пут правог писца је стално тражење истине, стална тежња да се подигне над мрачном пустињом чак и онда, када та пустиња стиче огромне размере, коју људска свест доживљава као објективну силу, којој се треба обавезно прилагодити да би био успешан у свом животу. Усмереност на унутрашњи свет човека, посебан психологизам руске књижевности и њена усмереност према горњем свету издавајају је из других књижевности, - рекао је патријарх приликом церемоније уручивања награде.

Према његовим речима, за руске писце је карактеристична тежња да поделе са читаоцима своја открића, посматрања, сумње, размишљања о вечним питањима – смислу живота, намени човека, ставе пред читаоцима моралне колизије и предлажу њихова решења, понекад чак и не предлажући решење – ставе колизију у такав контекст, који помаже читаоцу да сам, без ичије помоћи дође до правог избора погледа на свет.

Управо таква дела, која имају добоки унутрашњи садржај и представљају праву уметничку вредност, стичу признање савременика и потомака, остају у захвалном сећању народа, - истакао је првојерарх РПЦ.

Ове године на шорт-листи конкурса се нашло 9 писаца: тамо су били и редитељ-документариста Александар Богатирјов, песник и публициста Јуриј Кублановски, писци Александар Проханов, Роберт Балакшин и Михаил Чванов, црквени публициста протојереј Андреј Ткочов.

Победник конкурса протојереј Николај Агафонов је клирик Петро-Павловског храма у Самари, носилац сверуских књижевних награда „Кристална ружа Виктора Розова“ и „Свети благоверни кнез Александар Невски“, аутор неколико зборника прича и историјских романа; Валериј Ганичев је прозаик, доктор историјских наука, председник Савеза писаца Русије и такође носилац многих књижевних награда; Валентин Курбатов је књижевни критичар, историчар књижевности, прозаик, члан Савеза писаца Русије.

Патријаршија књижевна награда, коју је основао Свети Синод РПЦ на иницијативу патријарха Кирила 2009. године, нема премца у историји РПЦ, ни у пракси других помесних православних цркава. Она је позвана да одобри писце, који су дали велики допринос учвршћивању духовних и моралних вредности у животу савременог човека, породице и друштва, створили високо уметничка дела, која су обогатила руску књижевност.