У Москви ће бити изграђен културно-просветни комплекс „Парк народног јединства и слоге“

27-05-2014 02:10:23 | | Глас Русије, фото: nurpark.ru/ vostok.rs |


За неколико година у Подмосковљу ће бити саграђен културно-просветни комплекс „Парк народног јединства и слоге“. Гесло овог пројекта су речи председника Русије Владимира Путина „Само када смо заједно ми смо Русија“. Оне на најбољи начин одражавају специфичност парка.

Основни принципи аутора при стварању пројекта парка су хармонија, креативност, узајамно уважавање религија, препород Русије. Поставља се задатак демонстрације доприноса Русије развоју човечанства од архитектуре и књижевности све до истраживања космоса. Претпоставља се да ће парк пружати не само разоноду, већ и просвећивање, васпитање у грађанима духа толерантности према вери и друштвене слоге.

О томе какав ће бити „Парк народног јединства и слоге“ „Гласу Русије“ је испричао директор за нове пројекте секретаријата Међурелигиозног савета Русије Михаил Корнијенко.

- Пројекат културно-просветног комплекса Парк народног јединства и слоге је заједничка иницијатива Међурелигиозног савета Русије и једне од руских IT компанија, која је обезбедила знатан део финансирања. Уствари, то је први у Русији и у читавом свету иновациони значајни просветитељски и забавни пројекат таквог нивоа.

Укупна површина парка износи 250 хектара. Аутори пројекта тврде да ће то бити највећи објекат такве врсте у свету. Према разрађеној виртуелној макети, у центру парка ће се налазити мултифункционални центар Дом Народа, који подсећа на спљоснату куглу са стакленом кулом, - наставља Михаил Корнијенко.

- Према замисли архитеката, зграда ће симболисати зрно. Из њега расте кула-клас као симбол новог живота и тежње увис. Унутра те зграде ће се налазити музеј историје религија, као и опремљена најсавременијом техником библиотека.

Осим тога, комплекс Парк народног јединства и слоге обухвата биоскоп, концертну и позоришну салу, спортски терен, низ ресторана и кафана, хотел. На његовој територији једнако удаљени од центра ће се наћи 4 зграде традиционалниъх религија Русије: православни храм, џамија, синагога и будистички храм. Михаил Корнијенко наставља.

- Живимо у свету, где уз помоћ интернета и медија долази до мешања култура. Да би се избегли конфликти, неопходно је од детињства учити младу генерацију да уважава представнике других култура и религија.

Аутори пројекта истичу да ће храмови бити активни. Међу њима ће се кружном железницом, која спаја кључне објекте парка, саобраћати композиција. На територији комплекса ће бити подигнута „Фонтана мира и добра“, биће уређене природне композиције. Иначе, у парку ће свако наћи оно, што му одговара – да шета зеленим дрворедима, посети музеј или позориште, нађе се у друштву пријатеља у кафани или проба специјалитете различитих народа, као и додели време духовном развоју и помоли се заједно са браћом и сестрама у вери.

Према претходним проценама експерата, рок пуне реализације ће трајати најмање 10 година.

Смислова Т.