Грузијска царица Тамара је можда сахрањена на територији Ингушетије

27-05-2014 02:44:38 | | Глас Русије, фото: атьяна Дубровина/"Голос России"/ vostok. |


У планинској Џејрахској регији у Ингушетији је можда пронађен гроб легендарне грузијске царице Тамаре.

Специјалсти претпостављају да остаци нађени у пећини датирају још из периода између 5.-8.века. Познато је да је становништво у тим временима због татрско-монголских освјања било принуђено да напусти своје градове и пресели се, односно сакрије у брда и планине. Планинска зона Ингушетије је чувена по посебним природним лепотама, као што је Таргимска долина или ушће река Армхи и Аса. Овде се налази и мноштво културних и историјских споменика, међу којима су и комплекси кула Хамхи, Таргим, Егикал, јединствени православни храм Тхаба-Ерди, а који је по мишљењу историчара управо био изграђен у време владавине царице Тамаре. Саставни део сваког од ових комплекса кула у Ингушетији јесу и гробнице. Градећи ове куле, мудри преци Ингуша су истовремено градили и надземне гробнице како би достојанствено испратили човека на други свет.

При градњи пута у тој регији око храма Тхаба Ерди, дошло је до клизања терена. При рашњишћавању, радници су открили улаз у планинску пећину. Такве пећине су у планинским деловима Ингушетије налазили и раније, говори Умалат Гадиев, заменик директора Ингушког археолошког центра која носи име Крупнова:

- Овакве пећине у планинским деловима Ингушетије датирају из 9.века, односно периода 13-14.века. Полазећи од те претпоставке, ради се о гробу грузијске царице Тамаре. Данас, савремена грузијска историјографија не зна тачно место где је сахрањена царица, иако се претпоставља да се гробница налази у граду Гилати. Ипак, у овом периоду, односно почетком 13.века било је уобичајено да се владари лажно сахрањују на одређено место, како лопови не би скрнавили гробна места.

Према верзији археолога из Ингушетије, царицу Тамару су могли да сахране поред храма Тхаба-Ерди, наставља Умалат Гадијев:

- Чувени храм Тхаба Ерди се налази врло близу пронађене гробнице. Сматра се да је храм сазидала царица Тамара, да је она финансирала и надгледала изградњу. Остало је такође и предање, да су царицу чували Ингуши, а да је и она сама имала корене из Ингушетије. Та предања су и данас жива. Али, без спровођења озбиљних и обимних археолошких, антрополшких и чак генетских (што је данас могуће) истраживања, не можемо још ништа тврдити, али та ће испитивања ускоро бити обављена.

Као још једну хипотезу, можемо да поменемо и да су у тој пећини била сакривена блага престонице древне Аланске државе, града Магаса- данашње престонице Ингушетије. Шеф републике Јунус- Бек Евкуров издао је налог да се пећина истражи и да се добро чува током радова, да не би дошло до крађе у оквиру овог археолошког налазишта.

Татјана Дубровина,