Гасовод ''Јужни ток'' ће стићи до границе са Србијом тек крајем 2016. године - СТГ

29-05-2014 01:33:50 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Изградња транзитног гасовода, кроз територију Бугарске до границе са Србијом и три компресорске станице у Бугарској, треба бити завршена до краја 2016. године, саопштио је ЗАО "Стройтрансгаз" (СТГ).

ЗАО ''СТГ'', у козорцијуму са бугарским Gasproekt Jug AD, победио је на тендеру South Stream Bulgaria AD по питању инжињеринга, доставе опреме и материјала, изградње, обуке кадрова и пуштање у рад гасовода ''Јужни ток'' у Бугарској. У оквиру уговора компанија ће изградити транзити гасовод ''Црно море – граница са Републиком Србијом''дужине 541 км, петље од 362 км, гасног одвода од 59 км до гасне дистрибутивне јединице у Варни и самог чвора (ради испоруке гаса у постојећи бугарски систем гасовода за кориснике Бугарске, Турске, Грчке и Македоније). Терминал пријема, Паша Дере, три компресорске станице ( КС Варна, КС Лозен, КС Расово) имају укупну јачину од 300 МВт. За изградњу гасовода користиће се цеви пречника 1422 мм (56 инча). ''Завршетак радова, по питању изградње пријемног терминала, гасног одвода, УРГ и помоћних система за КС Варна назначен је за крај 2015. године. Изградња транзитног гасовода и три компресорске станице планирана је да се заврши до краја 2016. године. Петље гасовода ће бити изграђене до 2017. године'', - саопштио је СТГ.

Бугарски део гасовода ''Јужни ток'' је први земљани део гасовода који је технолошки најсложенији и капитално најинтензивнији. Реализацијом пројекта, на територији Бугарске, се бави заједничка компанија - South Stream Bulgaria AD, која је основана на равноправној основи између ''Гаспрома'' (MOEX: GAZP) и ''Бугарског енергетског холдинга''.