Налазите се на страници > Почетна > Блог > Излазак с окретом

Излазак с окретом

30-05-2014 05:57:29 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Украјина започиње процес изласка из ЗНД. Неопходна документа како би се иницирала ова процедура већ су стигла у Врховну Раду и чекају разматрање. То није први покушај Кијева да разори везе са Заједницом. Претходна два — у априлу 2005. и августу 2008. завршена су неуспешно. Што и не чуди!

Јер у суштини Украјина не може да иступи из ЗНД, зато што фактички никада није ушла у њу. Мада је Кијев заједно са Москвом и Минском учествовао у формирању Заједнице 1991. године, за више од 20 година није ни ратификовао њен статут. А то значи да Украјина није ни постала пуноправни члан удружења. Тада се поставља питање: о каквом изласку може да се говори?

Одговор на ово питање изгледа нема ни Украјина. За последњих 24 сата информацију о прекиду сарадње са ЗНД потврдила је и оповргла неколико пута.

Зато су нове кијевске власти искористиле моменат да покажу свој прозападни став и да шпекулишу на тему европског вектора развоја. Истина, кокетирајући са ЕУ, Украјина ризикује да доведе своју економију која је и тако у жалосном стању, до потпуног колапса.

Раскид односа Кијева са Русијом и другим земљама Заједнице коштаће на десетине милијарди долара. Број економских споразума потписаних у оквиру ЗНД достиже стотине. Ако Украјина одустане од сарадње, сви они ће изгубити снагу. А заједно са њима ће бити укинуте и све окашкице уведене у оквиру зоне слободне трговине Заједнице. Биће уведене царинске таксе, а према квалитету украјинске робе ће бити примењени строжи захтеви. Пашће конкурентност, десиће се пад производње и заоштравање социјалних проблема.

Могуће да Кијев рачуна да ће део тих губитака компензовати Брисел. Али било би наивно на то рачунати. Највероватнија прогноза је да ће украјинску економију угушити загрљај европске бирократије која ће уводити нове еколошке захтеве, стандарде и правилнике. Једино у шта може да се нада Украјина то су нови кредити. Истина, као што се зна, бесплатни сир постоји само у мишоловци. У замену за међународну финансијску помоћ Кијев ће морати да плати велику цену. На пример, у виду девалвације гривне или укидања социјалних олакшица за становништво.

Испада да у трци за европским стандардима Кијев ризикује да остане са уништеном економијом у најдаљем задњем дворишту Европе.

Светлана Калмикова,

Читајте више наУкрајина из минута у минут