Шпијуноманија у кинеско-америчким односима

30-05-2014 06:09:06 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/AJC1/сс-by-sa 3.0/ vostok.r |


Државним предузећима Кине препоручено је да раскину односе са консалтинг компанијама САД. Ово је саопштио лондонски лист Фајненшл Тајмс позивајући се на анонимне изворе. Под забрану контаката доспеле су такве америчке компаније као што је Boston Consulting Group и McKinsey.

Узрок су бојазни кинеске владе да експерти могу да сакупљају информацију у обавештјне сврхе.О томе да је државни сектор Кине прогласио за персоне нон грата консалтинг компаније САД, сазнало се неколико дана после најгласнијег шпијунског скандала између све земље.

Вашингтон је први пут поименице оптужио 5 кинеских војника за сламање компјутерских мрежа америчких компанија и синдиката. Кинески хакери су тобоже копирали тајне информације мрежа Alcoa, Allegheny Technologies, SolarWorld, US Steel, Westinghouse Electric и United Steelworkers Union.Кина је назвала ове оптужбе исфабрикованим и није пропустила да реагује на дејства САД. Руководилац компаније Инфарос Андреј Масалович назвао је буку око шпијуноманије у кинеско-америчким односима вакцином против безобразлука:…Сасвим дрски кораци су на пример директна обавештајна дејства појединих консултаната који се физички налазе унутар компаније у другој земљи и она наравно треба да буду пресечена. То је отоврена шпијунажа. Али не бих рекао да такви кораци могу нешто да умање или промене. Тачније, то није ништа друго до вакцина против безобразлука. Прислушкивање свих могућих видова комуникације од стране свих специјалних служби разних земаља попримила је такве размере да се овај процес не може ни зауставити, ни некако ометати.

Овај процес ће бити неконтролисан, тоталан и тицаће се свих учесника док се не појаве неки међународни регулатори који могу да предузму ефективне мере пресецања овакве делатности. Пре мање од годину дана Кина и САД су формирале радну групу да израде кодекс понашања у кибернетичком простору. Ипак после скандала око пет кинеских хакера са еполетама она је била расформирана.Кинеске власти су објавиле прошле недеље да сви ИТ производи и услуге које се продају у земљи биће подвргнуте новој процедури анализе на предмет безбедности. Свака компанија, производ или сервис који не прођу процедуру, биће забрањени. Провераваће се продукција и услуге које се користе у комуникационој, финансијској, енергетској и било којој другој грани, коју влада буде сматрла везаном за националну безбедност.

Ови кораци Кине могу да дају резултат у борби против хакера, сматра Андреј Масалович

…То је заиста врло ефикасна мера. Она се увек спроводи у погледу технике коај стиже у специјалне службе или озбиљне државне структуре. Једноставно сада ове процедуре се шире у многим земљама. И оправдано. Могуће је заштитити се од додатног недокументованог функционала, од управљања споља у извесној мери, мада потпуне гаранције ипак нема.Узајамне оптужбе за крађу инфорамција су већ постале атрибут односа Кине и САД.

Андреј Масалович сматра да формат скнадала биће тражен и даље:…Скандали ће избијати, али не треба их везивати за шпијунажу. Они су везани више за спољну политику и оне речи које жели свака страна да каже да би је чули. Тачније шпијунски скандал је врло занимљив повод који може да се активизира у сваком тренутку, зато што сами примери мешања у међусобне компјутерске мреже могу да се нађу свакодневно. Тачније уз жељу страна, овакви скандали могли би да се множе свакодневно. Уста се отварају кад треба да би те чули.Кина и САД су увучени у политичку конфронтацију. И шпијунски скандали су својеврсна геополитичка игра. Али игра која није ни мало безазлена.

Наталија Кашо,