Јерменија – у финишу трке за улазак у Царински савез

30-05-2014 06:32:56 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Јерменија је ушла у финиш трке у процедури уласка у Царински савез. По налогу лидера РФ, Белорусије и Казахстана нацрти уговора о придруживању Јерменије ЦС и Јединственом царинском простору треба да буду готови најкасније 1. јуна 2014. године.

Политичку одлуку Русије и Јерменије у вези с уласком Јерменије у Царински савез (ЦС), која је донета 3. септембра 2013. године, одмах су подржали остали учесници економског удружења. За 9 месеци је обављен огроман посао на реализацији „путне карте“, укључујући и усклађивање закона Јерменије с прописима ЦС. Сад се Јерменија налази у завршној фази. По мишљењу аналитичара, учествовање Јерменије у Евроазијском пројекту је пре свега условљено питањима осигурања националне безбедности земље, сматра заменик директора института за Кавказ Сергеј Минасјан:

- За Јерменију је Евроазијски савез у многоме производ тренутно приоритетнијих војно-политичких формата, тачније билатералног формата војно-стратешког савезништва између Јерменије и Русије, као и чланства Јерменије у ОДКБ. Уједно, чињеница је да ће од стране Русије као главне локомотиве у овом интеграционом процесу, постојати разумевање за економске и географске специфичности Јерменије, за њу ће велики значај имати и економска компонента.

То да се обострано повољни економски интереси налазе у темељу Евроазијског пројекта више пута је потврђивано на највишем нивоу. Јерменија је за Царински савез увек била кључни економски партнер у Закавказју. Стручњаци истичу да ће коришћење положаја Јерменије у овом региону пружити значајне могућности државама – чланицама Царинског савеза, како у смислу инвестирања у ову земљу, тако и у смислу повезивања са суседним државама преко ње. И ово се пре свега односи на област финансијских услуга. По речима председника Јерменије Сержа Саргасјана, социјално-економски напредак земље је тесно повезан с уласком у ЦС:

- Очекујемо утицај широког тржишта Царинског савеза на подизање нивоа наше економије. Уверени смо у то да ће се значајно убрзати темпо раста инвестиција и извоза. У овом правцу ће такође бити усмерен рад с појединим нашим бизнисменима и страним инвеститорима.

Осим тога, по речима стручњака, захваљујући чланству Јерменије у ЦС поправиће се положај радних миграната у Русији. Познато је да ће кад парламенти Русије и Јерменије буду ратификовали одговарајући споразум, радни мигранти из Јерменије добити иста права као и држављани Белорусије и Казахстана. И то ће се ово вероватно остварити и пре него што Јерменија званично постане члан Царинског савеза. Што се тиче самих рокова за улазак Јерменије у ЦС и придруживање Евроазијском економском простору, по званичним изворима, то треба да се деси најкасније 1. јануара 2015. године.

Елина Казарјан,