Порошенко посумњао у придруживање

30-05-2014 06:35:11 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Nikolay Lazarenko/ vostok.rs |


Бити или не бити? Ово вечно шекспировско питање поставља се победнику у председничкој трци у Украјини, Петру Порошенку. „Краљ чоколаде“ тврди да ће потписати економски део споразума с Европском унијом, такорећи одмах после инаугурације.

И наводно је све лепо, украјински телевизијски канали приказују како Порошенко заслађује сиву свакодневицу поклоника Мајдана. Зашто су се онда истог дана појавиле дијаметрално супротне изјаве? И то у једном од америчких најугледнијих издања.

У среду је The Wall Street Journal саопштио да је Петар Порошенко наводно у разговору с председником Европског Савета Германом ван Ромпејем замолио за „мало времена“ за потписивање споразума. Притом су америчким новинарима то испричале дипломате које су ову информацију чуле од представника ван Ромпеја – Дидјеа Сиувса. Тешко је поверовати у „покварени телефон“, али веома личи на обично „избацивање“ информација. То је промишљен инструмент за проверу својих будућих корака. Како ће Европа реаговати на још једно у низу одлагања потписивања економског блока?

Можда Петар Порошенко схвата да придруживање може коначно да упропасти украјинску економију? Јер, постоји вероватноћа да је неко из његове околине ипак прочитао цео текст документа с неодређеним формулацијама на енглеском језику. Или макар превод споразума на двеста страница уместо на хиљаду. А можда Порошенко на тај начин тражи инструмент за ценкање с Европом? Ко зна, можда ће укинути део ропства. Или ће дати мало новца од потребних 165 милијарди евра. Он је потребан Украјини како би подигла индустрију до нивоа европских правилника. Ипак, највероватније је да су ове информације још и провера Мајдана. Јер, Мајдан се појавио управо због жеље ранијих власти да прочитају документ и да размисле о томе да ли је Украјини потребно придруживање.

Очигледно, Порошенко не намерава да изгуби власт чим ју је добио. Он притом одлично схвата да се власт може изгубити због ропског придруживања које уништава последње наде да ће земља испливати. Али је, видевши да Мајдан не жури да се разиђе и да је гомила постала самостални орган управљања, Петар Порошенко одлучио да ипак преда земљу. На крају крајева, Украјинцима нико није гарантовао сладак живот, чак ни с краљем чоколаде.

Татјана Голованова,