Добијање гаса од инвестирања у Мајдан

30-05-2014 06:47:14 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Metro Centric/сс-by/ vostok |


Што даље од Мајдана, ближе смо истини. Судећи по томе како се развија сценарио у Украјини, земља је пре свега изабрана за испитивање прљавих енергетских технологија, кажу стручњаци. Иницијатор су, ма колико банално то било – САД.

Узрок свега су гасне резерве Украјине, од шкриљца и класичне. Интереси Вашингтона су јасни. Сад се његова политика заснива на томе да, као прво, енергетски одвоји Кијев од Москве, а као друго, да Украјину искористи као пробни полигон на којем се могу вршити најсмелији еколошки експерименти.

У земљи још увек нема законодавне базе кад је шкриљац у питању. Природно, украјински еколози ће ћутати. Управо тиме се објашњава то што су се у управи различитих украјинских гасних компанија појавили амерички бизнисмени. Истакнути пример за ово је то што је на дужност члана савета директора украјинског Burisma Holdings именован Хантер Бајден, млађи син потпредседника САД Џозефа Бајдена.

А оружани сукоби у Луганску, Славјанску и Краматорску? Данас се у Доњецкој области борбе не воде само за градове и насеља. Крв се пролива и на гасним објектима. На пример, 17. маја су зграду Краматорске управе магистралних гасовода „Донбастрансгас“ запосели непознати наоружани људи. А од њега зависе испоруке природног гаса великим индустријским објектима од државног значаја као што је Новокраматорски завод за машиноградњу. И у овој ситуацији се стално појављују нове изјаве америчких компанија. Једна од њих, Chevron, је ових дана објавила да се поново заинтересовала за освајање резерви гаса од шкриљца у Украјини. Ово је изјавио генерални директор Џон Вотсон. Осим тога, акционарске америчке корпорације су саопштиле да менаџмент врло будно прати догађаје у Украјини и да чека згодну прилику за почетак рада. Односно, тренутак кад му ништа неће сметати да искористи украјинске ресурсе по свом нахођењу. Испоставља се да ће украјинска земља, позната по својој плодности, бити дата за откуп енергетских амбиција САД.

Зато није случајно, кажу стручњаци, што министар одбране Луганске народне републике Игор Плотницки звони на узбуну. Очигледно да је у праву кад тврди да је узрок грађанског рата на југоистоку Украјине био гас од шкриљца. Јер, његове основне резерве се налазе управо тамо где су оружани сукоби најжешћи – између Луганска, Славјанска и Краматорска.

Олег Обухов,