Кина назвала „застрашивањем“ изјаве министра одбране САД

01-06-2014 12:20:09 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Secretary of Defense/cc-by/ v |


Шеф Пентагона Чак Хејгл је оптужио Кину за дестабилизујуће једностране акције у Јужном кинеском мору. Кина је одмах одговорила.

Кина је оштро реаговала на изјаву министра одбране САД Чака Хејгла, који је, према мишљењу кинеске стране, „претио“ и оптужио Кину за изазивање тензија у спорним водама Јужног кинеског мора, саопштио је портал asiaone.com.

Заменик начелника Генералштаба Народно-ослободилачке армије Кине Ван Гуанчонг (Wang Guanzhong) је изјаве Чака Хејгла назвао неоснованим и осудио чињеницу да су те речи изговорене јавно у присуству министара одбране, дипломата и експерата за безбедност, који су учествовали на годишњем самиту Дијалога Шангри-ла у Сингапуру.

„Његов говор је пун ароганције, изазивања, претњи и застрашивања. Изјаве су апсолутно неконструктивне, увредљиве и изречене јавно. Те оптужбе су неосноване и безразложне“, изјавио је Ван Гуанчонг.

Заменик начелника Генералштаба је рекао да је самит првенствено усмерен да помогне дијалогу у сфери регионалне безбедности међу владама, али да неосноване оптужбе Кине нису допустиве.

Раније је министарство Јапана саопштило да су кинески авиони Су-27 руске производње летели на опасном растојању од 30-50 метара од јапанског авиона YS-11 у региону где се пресецају зоне ваздушне одбране ових двеју земаља. Кина је саопштила да је јапанска армија раније себи допуштала такве маневре.