Демократија на Тајланду се увек завршава војним превратом

01-06-2014 01:25:10 | | Глас Русије, фото: AP/Sakchai Lalit/ vostok.rs |


Европска унија и САД су осудиле војни преврат на Тајланду и апеловале су на то да се под хитно настави демократски процес и важност устава.

Вашингтон је донео одлуку да обустави припрему и обуку војника Тајланда, а такође је одустао од заједничке војне обуке која је била планирана за идућу годину.

Војна влада Тајланда која носи назив „Национални савет за одржавање мира и реда“ је декларисала свој циљ: „вођење земље ка демократији“. О томе се договорила с присталицама претходне владе – лидерима Уједињеног фронта за демократију против диктатуре, или како их неки називају, „црвенокошуљашима“.

Војни преврат од 22. маја је већ 12. у новијој историји Тајланда. По правилу, војна лица не остају дуго на власти и земља прелази на цивилну управу, истиче руководилац Центра за проучавање ЈИА Института за оријенталистику Дмитриј Мосјаков:

- Често се после ових преврата усваја нови устав. Мислим да ће задатак нове владе такође бити усвајање устава у којем ће бити промењен изборни закон. У овом случају то треба да буде закон који би омогућио победу на изборима Демократске партије Тајланда која представља политичку елиту – војна лица, монархистичке кругове, велики бизнис и чиновништво.

Ова странка је навикла да држи власт на Тајланду у својим рукама. Међутим, у току последњих година стално губи на изборима од партије присталица свргнутог премијера Таксина Чинавата, који се ослања на тајландске сељаке. Партија је учинила врло много за овај најмногобројнији слој тајландског друштва: додела земље сељацима, смањење кредитних стопа, снабдевање газдинстава техником, оснивање задруга, увођење систама социјалног осигурања. Дакле, и бурни протести против владе у току последњих месеци на Тајланду представљају резултат супарништва ове две партије. По мишљењу стручњака,

- Тешко да ће војна влада успети да привуче сељаке на воју страну. Она има један излаз: да уведе ограничења у бирачки закон. То може бити имовински или образовни цензус. Јасно је да је ниво образовања и прихода у Бангкоку – упоришту Демократске странке – виши него на сељачком североистоку земље. Зато Бангкок може да д више гласова својим кандидатима.

Ситуација на Тајланду се стабилизује: пуштају се на слободу ухапшени чланови владе и „црвенокошуљаши“, скраћује се полицијски час. Ради решавања економских проблема одвија се рад на формирању владе технократа, далеких од политичке борбе. То је тајм-аут за тајландску елиту који ће јој омогућити да поново дође на власт усвојивши нови бирачки закон, сматра Дмитриј Мосјаков. Истина, тешко је рећи да ли ће сељаци прихватити овај закон и да ли ће почети нови протести. Уосталом, Тајланд увек има у резерви још један војни преврат.

Јелена Никулина,