Руски региони дају олакшице малом бизнису

01-06-2014 01:43:11 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Приватни предузетници који су први пут регистровани и раде у производним, социјалним и научним делатностима моћи ће да буду ослобођени плаћања пореза у трајању од две године. Одговарајуће препоруке, које је припремила група руских јавних и пословних организација, одобрило је Министарство финансија РФ и оне су спремне за скупштинску расправу.

Јавна расправа о нацрту закона о пореској паузи за мали бизнис у Русији завршена је 22. маја. Амандмани на Порески законик РФ, постављени на Јединственом правном порталу (regulation.ru) добили су подршку руских грађана. Теже је било добити одобрење Министарства финансија. Ресор није баш горео од жеље да се одрекне могућих прихода, наглашава професор Више економске школе Јосиф Дискин.

- Министарство финансија се дуго одупирало било ком диференцираном приступу у опорезивању, тврдећи да ће то довести до пада прихода, смањења конкуренције и дестимулације пословања. Међутим актуелна сложена економска ситуација натерала је министарство на прагматичнији приступ.

Ресор се сложио да овде не може да се позива на пад прихода, јер су то нова предузећа, која до сада нису имала приходе. Све то говори да је криза добар учитељ. Не значи узалуд на разним светским језицима „криза“ истовремено и претњу и могућност. Важно је да се министарство финансија не зауставља на постигнутом и види где би још могли да се примене порески подстицаји за развој привреде.

Повластице ће моћи да користе предузетници, који се баве, пре свега, производњом и социјалним делатностима, или научници. Избор области узрокован је чињеницом, да је рок исплативости производних, друштвених и научних пројеката прилично дуг и често не може да издржи пореска оптерећења, посебно у почетку. Али коначно решење коме ће бити обезбеђене пореске олакшице и на који рок, на годину дана, иле две, одлучиваће локалне власти. Оне ће моћи да одређују и додатне услове за опорезивање по нултој стопи. На пример у виду максималне висине прихода предузећа и броја запослених. То је логично, сматра економиста Дискин.

- Важно је да ће локалне власти моћи да одређују приоритете, по којима се обезбеђују повластице. Прво, порез на доходак је у великој мери регионални порез. Осим тога то ће натерати локалне власти да воде одговорнију пореску и економску политику, да одређују области, у којима треба развијати пословање и разумеју потенцијалне предности и ризике. То није само фискална, него и васпитна мера.

Налог за разраду пореске паузе за мали и средњи бизнис као мере за подстицај пословне активности, дао је у мају прошле године председник РФ Владимир Путин. Рок за спровођење налога истиче 1. јула 2014. године. Ако парламент одобри предлог измена Пореског законика, нова правила ступиће на снагу у свим субјектима РФ 1. јануара 2015. године, а важиће до 1. јануара 2019. године.

Татјана Табунова,