ЕАЕС као база за обнову економских веза у региону

29-05-2014 01:46:34 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Нурсултан Назарбајев, Владимир Путин и Александар Лукашенко ће потписати споразум О Евроазијском економском савезу 29. маја.

Астана се припрема да дочека лидере Русије, Белорусије и Казахстана који ће се окупити на потписивање споразума о формирању ЕАЕС. Према мишљењу експерата, интеграциони процеси на постсовјетском простору добијају снажан импулс и избијају у нову фазу развоја.

Нурсултан Назарбајев, Владимир Путин и Александар Лукашенко ће потписати споразум О Евроазијском економском савезу 29. маја. Документ треба ступи на снагу од 1. јануара 2015. године. Три државе преузимају обавезе гарантовања слободног кретања робе, услуга, капитала, радне снаге, као и реализације усаглашене политике у кључним гранама економије — у енергетици, индустрији, пољопривреди, саобраћају. Тако се завршава формирање великог заједничког тржишта на простору ЗНД (170 милиона људи) које ће постати нови снажан центар економског развоја.

У току преговора лидери Казахстана, Русије и Белорусије ће размотрити, поред тога, практичне аспекте функционисања Царинског савеза и Јединственог економског простора. Између осталог, биће размотрена питања даљег проширења састава учесника евроазијске економске интеграције: придруживање Јерменије спорауму о ЕАЕС и припрема мапе пута за адаптацију законодавства Киргизије према нормативно-правној бази Царинског савеза и Јединственог економског простора. При томе главно оптерећење у ЕАЕС ће пасти на Русију. Јер економски потенцијал земаља које склапају савез није једнак. Политиколог Аџар Куртов истиче традиционалну посебну улогу Русије у евроазијским интеграционим пројектима.

- Русија је увек покушавала да све окупи у јединствени простор — политички, економски и културно-историјски — територије и народ који су насељавали евроазијски простор. И историјски то јој је полазило за руком. Али Совјетски Савез се распао због низа разлога, између осталог због активности геополитичких конкурената. Прошло је четврт века и испоставило се да циљеви које су нудили политичари у образлагању изласка СССР нису били достигнути. Многе земље које су стекле независност једва егзистирају у задњем дворишту ЕУ. Искуство је показало да је живети заједно и решавати проблеме везане за велике трошкове боље него чинити то појединачно.

Један од задатака ЕАЕС и Казахстана је давање светској економији плуралистичког карактера, сматра руководилац Евроазијског комуникационог центра Алексеј Пиљко. Актуални формат светске економије претерано је моноцентричан, везан за долар, за економску владавину САД. Тренутно овај модел више не ради, појављују се нови центри економске силе.

Евроазијски економски савез може да постане мост између европског интеграционог пројекта и Кине. Савремена светска економија ће се заснивати на неколико центара моћи, они треба да граде равноправни формат економских односа. Појава таквог субјекта светске економије као што је ЕАЕС доприносиће уклањању оних дисбаланса који су настали последњих деценија у светској економији и помоћи да јој се да праведнији карактер.

Управо зато напори Русије, Белорусије и Казахстана не допадају се свима. Није узалуд то што Јерменију и Киргизију свим снагама покушавају да одвуку од овог пројекта и да им предложе алтернативе очигледно неповољне са тачке гледишта економије и геополитике. Говори главни уредник информационо-аналитичког издања Геополитика Леонид Савин.

- Они виде опасност за постојање свог блока — то је фикс идеја. Још од доба политичара Хелфорда Макиндера, једног од преговарача Версајског процеса у Првом светском рату, они сматрају да Русија представља срце светског острва у које је он убрајао Евроазију и Африку. А ко контролише то острво, тај контролише цео свет. Он је сматрао да ако земље које се налазе око Русије уједине напоре, англосаксонској владавини ће доћи крај.

Нацрт споразума о формирању ЕАЕС не садржи чак алузију на обнову СССР, изјавио је ових дана председник Русије Владимир Путин. Заиста, евроазијски интегрциони пројекат решава задатке који се разликују од оних које је решавао Совјетски Савез — то је између осталог обнова економских веза које су се распале пре четврт века. Бизнисмени схватају да што је шире тржиште, то је лакше да раде. У том смислу рулога ЕАЕС је јасна и оправдана: осигурати групи блиских суседа успешни развој на основу дубље и промишљењен сарадње у стратешки важним сферама.

Сергеј Дуз,