У украјинској гасној драми наступа кулминација

29-05-2014 01:54:06 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


До краја ове недеље Украјина уз помоћ Европе треба да почне да плаћа руски гас. Дуг који је признао Кијев износи преко две милијарде долара према стању од 1. априла.

Према подацима Гаспрома, крајем априла дуг је скочио до 3,5 милијарде долара. А до првих дана јуна ће изнети 5,2 милијарде долара. Стране изражавају спремност на компромис, ипак у атмосфери преговарачког процеса осећа се напетост: све може да буде осућећено у сваком тренутку.

Европски комесар за енергетику Гинтер Етингер који иступа као посредник, суздржано је оптимистичан. Према његовим речима, први део дуга од две и по милијарде долара може да буде уплаћен већ у четвртак. То је за сада једини видљиви покушај страна да зближе позиције. Говори шеф Гаспрома Алексеј Милер.

- Украјина треба у складу са унапред достављеним рачуном у потпуности да уплати испоруке гаса за јун. Рок плаћања је 2. јун. И ако Украјина не плати рачуне 2. јуна, од 10 ујутру 3. јуна у Украјину ће се испоручивати толико гаса колико је она купила. Треба подвући да ми делујемо строго по уговору. Мада почетак уплате дуга за наш гас од стране Украјине отвара простор за преговоре. Између осталог за разматрање цене.

После укидања свих попуста, гас за Украјину је поскупео до 485 долара за хиљаду кубних метара. Украјиснке власти сматрају нову цену претераном. Оне су више пута изјављивале да су спремне да врате дуг ако се цена врати на ниво од 268 долара.

Међутим Русија је спремна да разматра само пружање попуста Украјини. Али и за попуст су поребна два услова: као прво, Украјина треба да плати преко две милијарде дуга, а као друго, да докаже своју платежну способност.

Могуће да ће Кијев морати да плати Гаспрому не две и по милијарде, већ свих десет: имају се у виду финансијске гаранције пумпања гаса у подземна складишта ради осигурања непрекидног транзита гаса у Европу у периоду јесен-зима. ЕУ је спремна да нађе Украјини ове милијарде. Али не као реални новац, већ само као гаранције. А то не даје Москви сигурност.

Међутим, времена за размишљање нема, а гаранције Гаспрома европским земљама нико није укинуо. Говори директор за међународне пројекте Института за националну стратегију Јуриј Солозобов.

- Москва није просто скопила споразум. Она је склопила обавезујући споразум са Украјином и земаљама ЕУ о трнзиту до 2019. године. И по том споразуму одређена је минимална количина гаса која треба да прође кроз Украјину. Укупно капацитет подземних складишта гаса у Украјини је преко 30 милијарди кубних метара гаса. А за технолошку подршку потребно је бар 14-16, како сматра Украјина. А сам Гаспром је уверен да је то целих 19 милијарди кубних метара. Овај гас треба преко лета да буде похрањен у подземна складишта. Да подсетимо да је прошле годне пумпање почело тек средином јула. И једва се стигло да се похрани минимални обим гаса.

У сваком случају, ако се ствар не покрене с мртве тачке, Русија може да искључи Украјини гас већ 3. јуна.

Сергеј Дуз,