Гасна драма Русије и Украјине на свом врхунцу

01-06-2014 12:56:03 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Григорий Сысоев/ vostok.rs |


До краја ове недеље, Украјина, посредством ЕУ, треба да почне да исплаћује дуг за руски гас. Стране изражавају спремност на компромис, али се у атмосфери преговорачког процеса осећа напетост: све може пући у сваком тренутку.

Комесар ЕУ за енергетику Гинтер Етингер, посредник у преговорима, уздржани је оптимиста. Према његовим речима, први део дуга од 2,5 милијарди долара могао би бити исплаћен већ у четвртак. То је до сада једини очигледан покушај да се приближе позиције страна, сматра извршни директор Гаспрома Алексеј Милер:

- Украјина мора, у складу са раније испостављеним рачуном, у потпуности да плати испоруке гаса за јун. Рок плаћања - 2. Јун, закључно. И сходно томе, ако Украјина не плати рачун за јун, од 10 часова 3. јуна Украјини ће бити испоручено онолико гаса колико је она купила. Мора се нагласити да ми поступамо строго у складу са уговором. Почетак исплате дуга Украјине за наш гас отвара оквир за преговоре. Између осталог, о цени.

Као резултат укидања свих попуста, укључујући онај за стационирање Црноморске флоте на Криму, гас за Украјину је порастао до 485 долара. Украјинске власти сматрају нову цену високом. Они су више пута изјављивали да су спремни да плате дуг, ако се цена врати на ниво од 268,5 долара. Према речима министра за енергетику Украјине Јурија Продана,

- Ствар није у исплати, већ у успостављању праведне тржишне цене за гас. Након што се таква цена успостави, украјинска страна ће платити дугове и јасно испунити своје обавезе по уговору.

Русија је спремна да разговара само о давању попуста Украјини. Разговори о промени цене из уговора, за сада се не воде. Али за попуст се траже два услова: прво, Украјина треба да плати дуг од преко две милијарде долара, и друго, да докаже своју солвентност.

Можда ће Кијев морати да плати Гаспрому не 2,5 милијарди, већ десет: ради се о финансијским гаранцијама за попуњавање подземних гасних складишта како би се обезбедио несметани транзит гаса за период јесен-зима. ЕУ је као спремна да нађе Украјини те милијарде. Али не прави новац, већ само гаранције. А то Москви не улива поверење, сматра заменик директора Центра за украјинистику и белорусистику МГУ Богдан Безпаљко:

- Запад је најавио финансијске гаранције. То је више пропагандна акција. Неке финансијске организације издвоје новац, али само под одређеним обавезама и у тим новчаним јединицама које су у употреби само између тих организација и неких земаља. Дакле, све у свему, ништа посебно се није променило. Све док Украјини не издвоје прави новац, тако да она у потпуности може да плати све дугове за гас (данас, у износу од 18 милијарди долара), или барем делимично, Русија неће дати попуст на гас. И Русија неће одустати од мера, које буде морала да предузме.

Времена за размишљање није остало много, а у исто време, и гаранције Газпрома европским земљама нико није отказао, наглашава директор за међународне пројекте Института за националне стратегије Јуриј Солозобов:

- Москва је склопила обавезујући споразум са Украјином и ЕУ о транзиту до 2019. године. По овом споразуму, одређен је минимални износ гаса који мора да прође кроз Украјину. Укупан капацитет подземног складишта гаса у Украјини - више од 30 милијарди кубних метара. За технолошку подршку је неопходно минимум 14-16, како сматра Украјина. Гаспром сматра 19 милијарди кубних метара. Овај гас треба лети да буде убризган у подземна складишта. Сећам се да је прошле године пумпање почело тек средином јула, и једва је успело да се упумпа гас у минималном обиму.

У сваком случају, ако ствар не крене са мртве тачке, руски гас за Украјину може пресушити већ 3. јуна. Украјинци су изјавио да ће до краја ове седмице бити одржан још један трилатерални састанак министара о гасу у формату ЕУ-Русија-Украјина. Неки стручњаци верују да су се стране нашле у клинчу. Међутим, и поред прилично ратоборне реторике, преговарачи су, вероватно, склони да пронађу узајамно прихватљиво решење. Акутна фаза гасне кризе није профитабилна ни за Кијев, ни за Москву, нити за Брисел.