Једнострани поглед Нафтогаса на спор у вези са енергентима

01-06-2014 08:02:47 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Grigoriy Vasilenko/ vostok. |


Времена је све мање. Брисел већ удара копитом и паничи због дуга Украјине за руски гас. Негодовање ЕУ је изразио у свом обраћању у Кијеву европски комесар за питања енергетике Гинтер Етингер. Колико се може извући? Управо овакво питање лебди у ваздуху током непријатне паузе након ове званичне изјаве ЕУ.

Куда више и колико? И тако већ 4 милијарде долара дуга Кијева Москви. А Европу такође можемо разумети..... Ако ова „стара дама“ не добије руски гас, кривицом Украјине, она ће се напросто смрзнути ове зиме.

А Кијев све сврби. Сваког дана се чују само празне изјаве о томе да наводно Гаспром неће да изађе у сусрет, неће да омогући попуст Гаспрому, а опет наводно је сам Гаспром заузео исувише чврст став. Али, дозволите, као што се може видети, управо је Гаспром предлагао велики број могућности, како би се ово питање решило. И сваки пут када би преговори кренули са мртве тачке, Украјина је налазила начина да иде уз длаку и ЕУ и Русији. На све то, Нафтогас је решио да унајми норвешке адвокате у спору са Гаспромом. Чак се нису ни либили да помену суму коју је украјинска страна спремна да издвоји, и чак могуће и изгуби, за услуге адвокатској канцеларији Вик-борг, Рејн енд компани- дакле ради се о 1,3 милиона евра. При томе, ово је само почетна цена која може да буде и вишеструко виша на крају самог процеса. И на овај корак је спреман Кијев, само да не би платио дугове. Није све ово довољно, Нафтогас се нада да ће и победити у овом процесу. О каквој победи овде може бити речи, кад се сваки дан ршења уговора плаћа. Гаспром је све испоручио, све што је било предвиђено уговором.

Кијев је ипак оценио да је 1.5 милиона мање од 4 милијарде. Ипак, стручњаци сматрају да би било боље, новцем предвиђеним за исплату норвешких заступника Темиде, платити део дуга Москви, а не штедети и сакупљти га током судског процеса.

Олег Обухов,

Читајте више наУкрајина из минута у минут