Стручњаци сматрају неефикасним амерички програм борбе против тероризма

02-06-2014 09:05:59 | | Глас Русије, фото: AP/Mike Groll/ vostok.rs |


Аналитичари критикују „нови приступ“ антитерористичкој активности у иностранству, који је изнео Обама. Он сматра да је за борбу против тероризма потребно створити локалне снаге у одређеним државама. Стручњаци кажу да та тактика није дала резултате у Либији, Малију и Авганистану, преноси RT.

По Обаминим речима највећу опасност за Сједињене Државе представљају радикалне групе Ал Каиде. Вашингтон мора да им супротстави нови приступ. Он се састоји у обуци антитерористичких група на територији проблематичих држава, а не у укључивању у ту борбу властите војске.

Ранији покушаји САД да створе антитерористичке војне структуре у иностранству нису увек били успешни, сматрају стручњаци наводећи примере Малија, Либије и Авганистана.

По мишљењу Бриса Хофмана (Универзитет у Џорџтауну) нису сви програми антитеристичке обуке Вашингтона ефикасни, јер су неселективни. 2001. године пажња САД била је усмерена на Авганистан, 2003. на Ирак, а 2009. на првом месту је поново био Авганистан. Сада Барак Обама мења курс на Сирију. Хофман примећује да таква неселективна политика доноси катастрофалне резултате.

Обама је 28. маја изјавио да САД издваја пет милијарди долара за обуку војно-полицијских снага на Блиском истоку и у Африци.

Међутим, аналитичар Међународне кризне групе Грем Смит наглашава да је ефекат америчког улагања у војну обуку на терену краткорочан. Он наводи пример Авганистана, где је смањивање војног контигента, а потом и финансирања, довело до дестабилизације ситуације у региону.