Треба прихватити чињеницу да ЕУ није једина

02-06-2014 09:10:14 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |

Тржиште од 170 милиона људи


Протекле недеље Русија, Белорусија и Казахстан званично су основали нови економски савез. Споразум подразумева стварање зоне слободне трговине, финансијске сарадње и кретање радне снаге. До краја године новом уговору, који интегрише споразуме постигнуте у оквиру Царинске уније и Јединственог економског простора прикључиће се још две државе. Стручњак за светска финансијска тржишта Патрик Јанг рекао је за RT да је оснивање новог савеза знак за узбуну за Европу и САД.

„Земље, које улазе у Царинску унију, која постоји већ неколико година, повећале су узајамну трговину до нивоа трговине између Русије и САД - нагласио је Патрик Јанг, извршни директор DV Advisers. Поред Русије и друге државе очекује избор, са ким ће да тргују. Никако није неопходно да земље које се налазе на источним границама Европе свим силама теже Европској унији. Зашто се не прикључити организацији као што је Евроазијски савез, у којој ћете имати све предности европске економске еуније, односно, слободну трговину, али при томе не морате да бринете о глупим правилима и другим проблемима“.

„Треба прихватити чињеницу да ЕУ неће остати једина у свету асоцијација. Баш као што Северноамерички споразум о слободној трговини никада неће бити једини споразум о слободној трговини на америчком континенту“, нагласио је експерт.

Подсетимо Русија, Белорусија и Казахстан потписале су 29. маја уговор о Евроазијском економском савезу, он ће ступити на снагу 1. јануара 2015.године. Документ су потписали на седницие Високог Евроазијског економског савеза лидери три земље, Владимир Путин, Александар Лукашенко и Нурсултан Назарбајев.

Владимир Путин је нагласио да земље тројке имају развијену индустрију и снажан кадровски и културни потенцијал.

Географски положај омогућава нам да стварамо транспарентне логистичке маршруте не само од регионалног, већ и од глобалног значаја, везујемо за себе маршруте и токове Европе и Азије. Све то је залог конкуретности наше заједнице, изјавио је председник РФ.

Руски председник нагласио је да пренос овлашћења Русије, Белорусије и Казахстана на органе Евроазијског економског савеза не значи губитак суверенитета тих земаља.

Осим тога грађани Русије, Белорусије и Казахстана добиће право да слободно раде у државама „тројке“ без издавања било каквих дозвола.

Стварање савеза, по мишљењу експерата, доводи земље чланице на виши ниво интеграције. Три државе преузимају обавезу да гарантују слободно кретање робе, услуга, капитала и радне снаге, остварују усклађену политику у кључним областима економије, енергетици, индустрији, пољопривреди, саобраћају. На тај начин завршава се формирање највећег заједничког тржишта на простору ЗНД (170 милиона људи), које ће бити нови снажни центар економског развоја.