Порошенко: типовање на чоколадног краља

02-06-2014 01:33:51 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Nikolay Lazarenko/ vostok.rs |


Украјинци, тачније део њих, изабрали су новог председника. Вашингтон рачуна на Петра Порошенка из сасвим објашњивих разлога: у њему су видели више или мање умереног политичара у односу на бившег премијера Јулију Тимошенко или лидера Радикалне странке Олега Љашка. Да не говоримо о Дмитрију Јарошу, руководиоцу Десног сектора.

Између осталог, прво што је учинио Порошенко када је изабран за председника, не чекајући чак ни коначно пребројавање гласова — применио је јуришну авијацију и тешку артиљерију на истоку земље, што је довело до масовних жртава. Између осталог, међу цивилима. Тако да ко је постао шеф украјинске државе у смутно време? О Порошеку се доста зна. Он је милијардер, власник бизнис-империје чији је део чоколанда фабрика Рошен и телевизијски Пети канал. При томе од медијског актива чији значај је у актуелној Украјини колосалан, Порошенко за сада не планира да одустане.

Потпредседник Центра за моделовање стратешког развоја Григориј Трофимчук је скренуо пажњу да је долазак Петра Порошенка на власт за данашњу Украјину сасвим логична појава.

- Много бизнисмена иде на власт и постиже резултате. При томе бизнисмена из елитног слоја, милијардера са списка Форбса. Управо то изазива поверење од стране САД, оне подржавају такве кандидате. Све се слаже. Порошенко је бизнисмен, а они нису самоникли политичари у чистом облику. Политичари, као што видимо, не могу да постану ни војници, ни чиновници, ни економисти. Он је из другог поља, зато када се суочи са чисто политичким, војним проблемима, питањима очувања земље од распада, тешко да ће наћи рецепте самостално. Сугерисаће му их са стране.

Очигледно не везују случајно Порошенка давне и тесне везе са бившим председником Украјине, лидером ”наранџасте револуције” Виктором Јушченком. Према неким подацима, Петар Порошенко је кум бившег шефа државе, који, као што се зна, завршио своју политичку каријеру сасвим неславно. Неким политиколозима не толико ова чињеница, колико огроман број строго политичких паралела омогућава да претпоставе да ће Порошенко поновити судбину свог друга. Наравно, он има искуство државне службе: успео је да буде министар иностраних послова и економског развоја и трговине. Али да ли је то довољно да се Украјина сачува као држава, а на њену територију завлада мир? Питање је изгледа реторичко.

Слаба страна новог председника, како сматрају неки експерти, је одсуство такве особине као што је харизма, умење да зарази људе својим идејама. Нема ни сложан тим. Људе је за свој председнички пројекат Порошенко сакупљао из разних странака и покрета. Нема он ни јасно изражене спољнополитичке приоритете, мада, они, наравно, леже у западном правцу. Ипак, он изјављује о важности сарадње са Русијом. Између осталог, истог момента говори о томе да ће курс евроинтеграције бити продужен. Свргнути Виктор Јанукович је говорио и радио исто. Мада, наравно, типовање Брисела и Вашингтона на Порошенка нешто вреди. Ипак тешко да ће неко преузети на себе смелост да тврди да ће он очувати власт и постати гарант стабилизације политичког живота у Украјини. И да не говоримо о оружаном конфликту. За сада је Порошенко показао да живот грађана са истока земље који не желе да се сложе са тим да су људи друге сорте, а бандеровци прве, за њега ништа не вреди.

Илија Харламов,

Читајте више наУкрајина из минута у минут