Сибирски научници разрадили метод тражења наркотика и експлозива ласером

02-06-2014 04:59:27 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |

Наркотици 10 до 100 метара, а метан до 10 километара


У Сибиру је разрађена јединствена методика тражења експлозивних супстанци помоћу ласера. Стручњаци Сибирске државне геодезијске академије (СГГА) из Новосибриска тврде да коришћење ласерског зрачења омогућава да се пронађу наркотици на растојању од 10 до 100 метара, а метан до 10 километара.

Никакви специјални уређаји за то нису потребни: одговара широко распростањен инфрацрвени ласер. А суштина разраде је у томе да она омогућава да се промени фреквенција зрачења у складу са анализираним објектом ради тражења потребних супстанци, рекао је за Глас Русије шеф катедре за специјалне уређаје и технологије Сибирске државне геодзијске академије (СГГА) Валерик Ајрапетјан.

- Разрада представља ласер који мења фреквенцију зрачења. И када међусобно делује, та суптанца може да се подеси под фреквенцију дате супстанце. Приликом подударања резонансних фреквенција сигнал добијен од ове супстанце нагло се појачава. Појачавањем добијеног сигнала можемо на растојању да региструјемо, идентификујемо, одредимо концентрацију и друге параметре дате суптанце.

Према речима стручњака, приликом тражења, рецимо експлозива, параметри се оријентишу на фреквенцију експлозивне супстанце. Знајући је, можемо да упутимо ласерски зрак ка објекту управо са том фреквенцијом. Ако сигнал који добијемо назад садржи ову фреквенцију, закључак је несумњив – објекат садржи експлозив. Исто се дешава приликом тражења наркотика: ласер има могућност да се наштелује у том дијапазону где наркотичке супстанце имају интензивне линије абсорбције – истиче научник.

Сфера примене технологије је врло широка. Ласером се могу тражити експлозив и наркотици на аеродромима, анализирати концентрација метана у рудницима, вршити мониторинг стања животне средине и чак оперативно вршити анализа крви за медицинске потребе. Наркотике ласер може да налази на растојању до 10 до 100 метара, а метан на растојању до 10 километара.

Према речима стручњака СГГА, разрада новосибирских научника већ се користи у главном граду Грчке, Атини, за оцену нивоа загађености атмосфере. Сада се сибирски научници баве усавршавањем методике, као и тражењем инвеститора, заинтересованих за индустријску производњу опреме. Предности сибирског ноу-хау су у томе што је то такозвано бесконтактно тражење наркотичких и експлозивних супстанци. А то битно смањује ризик по човека. Поред тога, осетљивост је врло висока, што омогућава да се добије стопостотни резултат, не премештајући објекат и не мењајући стање дате супстанце, подвукао је представник СГГА.

Јелена Ковачић,