Руси освојили сребро у Београду

03-06-2014 11:59:21 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Србска престоница је током претходног викенда била домаћин Европског купа у веслању. Шампионат Европе се одвијао на Савском језеру на Ади Циганлији, уз рекордно учешће око 800 такмичара из 36 земаља.

Финалном трком мушких осмераца у недељу је завршено Европско првенство у веслању на Ади Циганлији у Београду. У последњој трци на шампионату тријумфовала је посада Немачке испред Русије и Велике Британије. Београдска публика могла је на Савском језеру од петка до недеље да види неке од најбољих веслачица и веслача данашњице, бројне олимпијске победнике и освајаче медаља на највећим светским такмичењима.

Стручњаци сматрају да је сребро руског осмерца највећим делом заслуга британског стручњака Мајкла Спраклена, који је однедавно један од тренера руске репрезентације. Скромни Спраклен је радо давао аутограме и сликао се веслачком омладином из целог света. Млади србски веслачи нису крили да помало завиде руској репрезентацији, јер се у стручним круговима господин Спраклен сматра „веслачким богом“. Доведен на чело тренерског тима како би повратио победнички сјај руске репрезентације, господин Спраклен је за „Глас Русије“ рекао:

- Да, освајање сребрне медаље након 6 месеци тренинга је заиста одличан резултат за момке. За наредна такмичења и посебно оно у Амстердаму и Познану планирамо да направимо додатни прогрес. Чак и када сте на овако високом нивоу као што је руска екипа сада, ипак треба много рада и напора да би се резултат поправио за свега неколико секунди. Руски момци су заиста фини. Лепо сарађујемо. Али, знате, веслачи су увек фини људи (осмех).

Председник Руске веслачке федерације, господин Венњамин Бут је такође више него задовољан постигнутим резултатом. Оваква оцена високог спортског стручњака, који још из совјетских времена носи титулу Мајстора спорта, свакако мора бити охрабрење за руске момке. Своје виђење резултата постигнутих на овом такмичењу, гопсодин Бут је поделио са слушаоцима „Гласа Русије“:

- Безусловно сам задовољан резултатом. Направљен је велики корак, прошле године смо изгубили позицију због једне секунде, овог пута нам је злато измакло због мање од секунде. Такође, задовољан сам јер имамо на чему да порадимо. Чак и да смо сад освојили злато, мислим да би се можда развој наше екипе успорио до Шампионата света. Сад је јасно да ипак имамо изазов...

Господин Бут је додао да је организацијом задовољан а да му се Београд и његови житељи допадају и да се у Србији добро осећа.

За крај додајмо да је и србска репрезентација овенчана медаљом. Наиме, двојац без кормилара у саставу Душан Богићевић и Веселин Савић освојили су злато у трци на 2000 метара.

Јована Вукотић,