Петар Порошенко: обећати не значи оженити

03-06-2014 12:39:07 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/ Михаил Воскресенский/ vosto |


Победник председничке трке у Украјини – Петар Порошенко - још пре званичног објављивања резултата гласања почео је да даје изјаве. Он је обећао да ће обуставити рат на југо-истоку Украјине, завршити потписивање споразума о асоцијацији с ЕУ, створити војну алијансу са САД-ама и ЕУ.

Међутим, акције не одговарају речима: он је наредио да се ефикасније спроводи казнена операција на југо-истоку, односно, да она буде још крвавија. Осим тога, у медије су стигле информације да чоколадни краљ жели да одгоди закључивање уговора с Европом. Експерти кажу да је украјинско-америчко-европски савез безбедности само сан Порошенка.

Петар Порошенко изјављује да је потребно завршити рат у Донбасу, али начине за то бира више него екстравагантне. Уместо тога да води с народном војском преговоре и спасе многе људске животе, он позива специјалне ресоре да делују ефикасније. Ни то му није двољно. Порошенко жели да би му западни покровитељи помогли да се бори против сопственог народа. Између осталог, олигарх је изјавио да је Украјини потребан споразум безбедности с САД-ом и ЕУ.

Он се нада да ће неспособност своје армије надокнадити професионализмом странаца. Велико је питање – да ли је то потребно Западу, - каже председник Центра системске анализе и прогнозирања Ростислав Ишченко.

- Грађански рат у Украјини већ не одговара ЕУ. Украјина ће се наћи у критичној ситуацији већ ове јесени-зиме, ако се грађански рат на гасоводима настави. Међутим, он за сада одговара САД-у, јер слаби и дестабилизује и Русију, и ЕУ. САД не планирају своје учешће у том рату. Он је отпочет не ради слабљења САД, не ради тога да се оне увуку у рат, већ ради тога да би стварале проблеме Русији и ЕУ.

Ако Порошенко не обустави казнену операцију на југо-истоку, број погинулих ће расти. Донбас, Луганск, Славјанск, Краматорск и други градови и насеља ће се рушити. Народна војска не жели да се преда. Међутим, Кијеву је тај регион потребан попут ваздуха: без тога ММФ неће пружити финансијску помоћ. Истовремено САД у Донбасу имају свој интерес: гас. Није узалуд син америчког потпредседника Џо Бајдена добио место у савету директора Burisma - највећег приватног нафтогасног холдинга у Украјини. Међутим, ради прилаза налазиштима у Донбасу, неопходно се отарасити протестаната. Стиче се утисак да управо украјински интерес у том региону није практично присутан. То је разумљиво: Порошенко, као и привремене кијевске власти, марионета је у рукама Западних политичара, он не решава да ли треба да се казнена операција настави или обустави. Таквог се мишлења придржава директор Института националних криза Николај Сорокин.

- Никакве одлуке он самостално не усваја, то није његова надлежност, никада неће ни бити, судећи по првим корацима. Питање ће се решавати иза океана. Ако тамо буду сматрали неопходним да се настави казнена операција у циљу да би провоцирали Русију да уведе неки контингент на територију источних области, које су под притиском и гађањем, они је неће обуставити. Ако они имају неке уздржаније планове, или ако се промене првобитни планови, онда је могућа обустава операције силе. Међутим, у било ком случају то је ван надлежности Порошенка.

Није јасно, у чијој је надлежности потписивање споразума о асоцијацији с ЕУ. Свргнути Виктор Јанукович је одгодио потписивање, именовани од стране Раде премијер Јасењук је потпсао само политички део, Петру Порошенку је преостао погубни за земљу економски део. Судећи по информацијама ауторитативног америчког издања The Wall Street Journal, Порошенко такође не жели да преузме одговорност за то, што ће Украина коначно постати сиромашна, те се нађе у потпуној зависности од Европе. Међутим, крај приче у вези са евроинтеграцијом је већ близу, - каже директор Руско-украјинског информативног центра Олег Бондаренко.

- У ствари оно, за шта су критиковали Јануковича, и оно, због чега се формално десио Мајдан, данас се понавља – прво од стране Јацењука у фебруару, сада од стране Порошенка. Односно, људи, који су стајали на Мајдану под паролама за евроинтеграцију, варали су своје присталице. Они су им обећали евроинтеграцију под хитно. Они су били свесни да је евроинтеграција за Украјину смртна опасност са економског гледишта. Питање је у томе да ће ти људи покушати да задрже власт. Средином јула ћемо сазнати хоће ли Порошенко потписати споразуме.

Можда и раније. Прес-служба Порошенко је пожурила да изјави да није било речи о одгађању, те економски део асицијације може да буде усвојен одмах после инаугурације. Порошенко ће добити председничка пуномоћја 7. јуна. Могуће је да ће постати јасно хоће ли он да испуни бар једно своје обећање.

Марија Меркулова,